Cuma, Mart 27, 2009

AÇMA BÖREK


Bu, annemle sık sık yaptığımız ve tadan herkesin çok beğendiği bir börek. Elde açılmasına rağmen yapımı çok kolay. Eğer hiç börek açmadığınız için denemeye cesaret edemiyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm.

Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
Tuz
Alabildiği kadar un
2 yemek kaşığı tereyağ

Kıymalı harç için:
100gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet orta boy patates
Tuz, karabiber

Peynirli harç için:
1,5 su bardağı peynir rendesi (istediğiniz bir çeşit olabilir)
Maydanoz

Üzeri için:
2 yemek kaşığı galeta unu


Tereyağı hariç tüm malzemeyi az unla yoğurun. Azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru ikiye, her bir parçayı da üçe bölün. İlk rulo için üç bezeyi küçük birer tabak büyüklüğünde açın. Aralarına erittiğiniz tereyağından sürün ve hamurları üst üste dizin. En üste de tereyağı sürüp 10dk. kadar dinlenmeye bırakın. Sonra bu üçlü hamuru unlayarak tepsinizin boyunda açın.
Hamuru dinlendirirken kıymayı rendelediğiniz patates ile kavurun, yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip soğanlar pembeleşince altını kapatın.
Açtığınız hamurun uzun bir kenarına harcı koyun. Fazla sıkı olmayan bir rulo yapın. (rulo yapar gibi değil de katlar gibi yapmalısınız) Ruloyu yağladığınız fırın tepsisine koyun ve üzerine tereyağı sürüp galeta ununun yarısını sepiştirin.
Kalan üç bezeyi de aynı şekilde önce küçük tabaklar kadar açıp aralarına tereyağ sürün ve dinlendirin. Üçünü üst üste koyup açın. Peynirli harcı koyup rulo yapın. Üzerine yağ sürüp galeta unu serpin ve diğer böreğin yanına, tepsiye alın. 180 derece fırında iyice kızarana kadar 45-50dk. pişirin.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon