Pazar, Nisan 19, 2009

TAVUKLU SEZAR SALATASI

Salatalardan en sevdiğim sezar salatadır. Ama ağız tadıma uygun sosu bir türlü bulamıyordum. Denemediğim tarif kalmamıştır sanırım. Sonunda Cafe Fernando'da buldum. Tam ağız tadıma uygun, klasik sezar salata. Ben bir iki değişiklik yaptım tarifte. Tarifle ilgili bir kaç konuya değinmeden geçemeyeceğim. İlki yedikule minyatür marul. Ben Macro markette çok kolay bir şekilde buldum. Bir pakette 5 adet mini boy var. Bir paketten 2 kişilik malzeme çıkıyor. Ama bulamazsanız göbekli marulun daha körpe, iç yapraklarını kullanabilirsiniz. 2.si Worcestershire sosu. Bu sosu da Migros , Macro gibi büyük marketler de bulmak çok kolay. Ançuez ağırlıklı bir sos. Bence sosun olmazsa olmazı. Bulamazsanız sosa, bunun yerine de şişelerde zeytinyağının içinde satılan ançuezlerden bir dilimini atarsanız sosun tadına yaklaşırsınız. 3.sü ise tavuğu yatırdığımız basit sos. Bu sayede tavuğun içi yumuşacık dışı çıtır çıtır oluyor. Zamanı olanlar kesinlikle denesin derim. Bu kadar bilgi yeter sanırım. Buyrun tarif:

Malzemeler:

2 adet (yaklaşık 500 gram) tavuk göğüsü
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tuz
1 litre soğuk su
6 adet minyatür (mini yedikule) marul
2 dilim çavdar ekmeği
3 diş sarımsak
80 gram Parmesan peyniri (rendelenmiş)
1/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı Dijon hardal
1.5 çay kaşığı Worcestershire sosu
2 çorba kaşığı krema
1 çorba kaşığı mayonez Tuz Karabiber

Öncelikle tavuklarınızı iyice yıkayın. Bir kaba soğuk suyu koyun. İçine 2 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı şeker ekleyin. Eriyinceye kadar karıştırın. Tavukları içine koyup buzdolabına kaldırın ve 30 dakika sonra çıkarın.Ekmekleri küp küp kesip fırında kahverengileşene kadar pişirin. O sırada bir diş sarımsağı birazcık tuzla bir havanda dövün ya da bir çatal yardımıyla iyice ezin. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip bir tavada orta derece ateşte ısıtın (dikkat edin sarımsaklar yanmasın). Ardından kızarmış ekmekleri ekleyip sarımsaklı zeytinyağında çevirin ve bir kenara ayırın.
Minyatür marulların zedelenmiş dış kabuklarını atın, yapraklarına ayırıp sudan geçirin ve sirkeli suya sadece 10 dakika bastırın. Sirkeli suyu süzdükten sonra tekrar bir sudan geçirin ve bir bezle iyice kurutun. Kuruyan marulları buzdolabına kaldırın.
Bir blenderın içine geriye kalan sarımsakları (2 diş), hardalı, kremayı, mayonezi Worcestershire sosunu ve limon suyunu koyup iyice karışana kadar çalıştırın. Eğer blenderın çalışırken açılabilen bir haznesi varsa, blender hala çalışırken zeytinyağını azar azar ekleyerek çalıştırmaya devam edin. Ardından rendelediğiniz Parmesan peynirini ekleyin ve sos karışana kadar tekrar çalıştırın. Kapağını açıp sosun tadına bakın, ağız tadınıza bağlı olarak tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve tekrar çalıştırın. Tavuk göğüslerini sudan çıkarıp kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. Ardından tavuk göğüslerinin üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip her taraflarına bulayın ve bolca tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Yüksek orta ateşte kızdırdığınız tavaya aktarıp her yüzü için yaklaşık 10-15′er dakika pişirin. Tavuk göğüsleri piştikten sonra bir kesme tahtasına alıp 5 dakika dinlenmeye bırakın, ardından parmak kalınlığında şeritlere kesip bir kenara ayırın. Blenderdaki sosunuzun kıvamı bıraktığınız gibiyse kullanıma hazırdır, eğer zeytinyağı sostan ayrışmış gibi gözüküyorsa blenderı tekrar çalıştırıp eski kıvamına getirin. Ardından kuruyan marulları geniş bir karıştırma kabına aktarıp üzerine sosu dökün ve harmanlayın. Küp küp hazırladığınız ekmekleri ekleyin, tekrar harmanlayın. Salatayı servis tabaklarına paylaştırıp üzerine tavuk parçalarını dizin ve servis yapın.


Afiyet olsun.

24 yorum:

Seda on 20 Nisan 2009 11:41 dedi ki...

Çok leziz görünüyor ellerine sağlık canım....

pelince on 20 Nisan 2009 11:49 dedi ki...

Evde hiç denemedim ,çok lezzetli gözüküyor....Ellerine sağlık...

Sevgiler..

kristalkelebek(aslı) on 20 Nisan 2009 12:00 dedi ki...

İpekcim Cafe Fernando'da ben de rastlamıştım bu tarife. Püf noktalarıyla birlikte ayrıntısıyla vermişti tarifi. Sen de tarifle ilgili inceliklerdeki deneyimlerinden bahsetmişsin, bunları duymak çok iyi oldu. Mutlaka ben de uygulamalıyım.
Salatan enfes görünüyor canım. Başlı başına bir öğün olmuş.
Ellerine sağlık:).
Sevgiler...
aslı

müjde on 20 Nisan 2009 12:23 dedi ki...

Ellerine sağlık İpekciğim.Çok leziz görünüyor.Denemek üzere not aldım.Mutlu haftalar...

♥ŞANSLI♥ on 20 Nisan 2009 13:05 dedi ki...

Ben tavukdan hiç salata denemedim.Ama denemek isterim.En önce sosunu temin etmek lazım .
Paylaşımın için teşekkürler.
Hayırlı haftalar.

Asuman la on 20 Nisan 2009 16:22 dedi ki...

Çok acıktım salatanı görünce daha fazla acıktım ellerine sağlık..
Çatal alabilirmiyim :)

TAZE NANE on 20 Nisan 2009 17:41 dedi ki...

Çok güzel görünüyor.
Çok beğendim.
İyi haftalar.
Sevgiler.

ipek on 20 Nisan 2009 18:10 dedi ki...

Sedacım çok teşekkür ederim.

ipek on 20 Nisan 2009 18:11 dedi ki...

Sevgili Pelin, bence denemelisin, çok kolay, lezzetli ve doyurucu.

ipek on 20 Nisan 2009 18:15 dedi ki...

Aslıcım, evet sağolsun cafe fernando da detaylı anlatmış, ben de deneyimlediklerimi yazdım. Sos çok başarılı. Lezzet tam kıvamında. Tavsiye ederim.

ipek on 20 Nisan 2009 18:15 dedi ki...

Müjdecim teşekkür ederim.

Unknown on 20 Nisan 2009 18:32 dedi ki...

canim ellerine saglık benimde en sevdigim salatadir en yakın zamanda yapicam.

eldivenlerim on 20 Nisan 2009 19:07 dedi ki...

değişikmiş;) denemeye değer;) çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

ipek on 20 Nisan 2009 19:25 dedi ki...

Harikacım sen gel, ben sana yaparım.

ipek on 20 Nisan 2009 19:27 dedi ki...

Sevgili eldivenlerim, çok teşekkür ederim.

ipek on 20 Nisan 2009 19:29 dedi ki...

Sevgili taze nane,
çok teşekkür ederim.

Şehnaz on 20 Nisan 2009 21:18 dedi ki...

çok güzel ve lezzetli görünüyor.inşallah en kısa zamanda deneyeceğim.sevgiler.kekcafe

ipek on 20 Nisan 2009 21:28 dedi ki...

Çok teşekkür ederim Şehnazcım, beğenmene çok sevindim.

IŞILCA TATLAR on 20 Nisan 2009 21:52 dedi ki...

İpek'ciğim,
Bu salatayı dışarıda hep yerim ama Cenk'in bu tarifi benim de ne zamandan beri aklımda. Şu Yedikule marullarını bulamamıştım. Verdiğin adresler için çok teşekkür ederim.
Cenk'de de çok beğenmiştim. Seninki de onu aratmayacak lezzette görünüyor.
Ellerine sağlık.

Sevgilerimle,

ipek on 20 Nisan 2009 22:09 dedi ki...

Işılcım valla tam ayarında yazmış Cenk hepsini, çok lezzetli oldu. Tam aradığımız tat bence. En kısa zamanda denemelisin.

Adsız dedi ki...

ben sana yalvarmış mıydım "n'olur biraz da diyet tarifler" diye hatırlamıyorum ama salata tarifi beni çok memnun etti! marul konusunda çok ballıyımdır kendim, çünkü babam bahçede birsürü yetiştiriyor ve onlar da manavlardakilerden daha minik ve çıtır çıtır! hemen deneyeceğim! teşekkürler :)

ipek on 21 Nisan 2009 01:00 dedi ki...

Ah Rahşancım ben de HAFİF şeyler yiyorum bu aralar. Malum yaz geliyor. Salatala, sebzeler daha çok olacak sanırım artık blogda. Marul konusunda cidden çok şanslıymışsın. Sadece büyük marketlerde bulunuyor maalesef bunlar. Umarım beğenirsin.
Sevgiler.

Moonish (moonsun) on 21 Nisan 2009 11:15 dedi ki...

Nefisss :)

ipek on 21 Nisan 2009 11:24 dedi ki...

Sagol Moonishcim.

Yorum Gönder

 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon