Pazartesi, Mayıs 25, 2009

EKŞİLİ UFAK KÖFTE


Gaziantep'in en meşhur yemeklerinden olan bu yemek bir Antepli olarak benim de favorimdir. Çoğu Antep yemeği gibi zahmetli bir yemek ama ne yaparsınız, lezzet emek istiyor. Bence verilen emeğe de değiyor. Bu arada köfteleri boş bir vaktinizde yapıp uzun süre buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz. Yanında turp ve sivri biberle servis edebilirsiniz. Eğer yöresel mutfaklar denemeye çekinenlerdenseniz, ben beceremem diye düşünmeyin, deneyin derim.

Malzemeler:
250gr. kuşbaşı et (aslında yağlı parça et)
1 su bardağı haşlanmış nohut
3-4 diş sarımsak
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber

Köfteler için:
4 su bardağı simit (yani köftelik bulgur)
1 su bardağı un
½ yarım kilo yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
1 yumurta
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber

Üzeri için:
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kuru nane

Köftelik tüm malzemeyi - yumurta hariç- su katarak, çiğköfte yoğurur gibi, iyice yoğurun. (Eğer kıyma makineniz varsa, yoğurmaya üşeniyorsanız, biraz su eklediğiniz bu malzemeyi bir kere makineden geçirin) Dağılmayacak bir hale gelene kadar, azar azar su ekleyerek yoğurma işlemine devam edin. ( Köfteden iki, üç parça koparıp yuvarladığınızda dağılmayacak bir halde olmalı. Emin olmak için küçük bir cezvedeki kaynar suyun içine bunları atıp dağılıp dağılmadığına bakabilirsiniz.) Sonra köfteye yumurtayı kırıp yoğurarak iyice yedirin. Köftenin üstünü nemli biz bezle örtün. Hamurdan nohuttan biraz irice parçalar koparıp yuvarlayın. Bunu yaparen elinize ara ara sıvıyağ sürerseniz daha rahat yuvarlarsınız. Yuvarladıklarınızı bir tepside biriktirin. Kaynayan suya atıp 5dk. sonra haşlayın.

Eti bol suda haşlayın. Etler pişince nohutu ekleyin. Kaynayınca suda erittiğiniz salçaları, ezdiğiniz sarımsakları ilave edin. Sonra da ufak köfteleri ekleyin. ( Yemeğin suyu malzemenin 2-3 parmak üstünde olmalı. Eğer değilse sıcak su ekleyebilirsiniz.) Köfteler yumuşayınca limon suyunu ekleyin. 5dk. kadar kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp üzerine bir tavada kızdırdığınız yağda yaktığınız naneleri gezdirin.

24 yorum:

Narince on 25 Mayıs 2009 13:25 dedi ki...

Bu çorbayı ben de çok yaparım, hepimiz severiz evde. Yemek bile denebilir, doyurucu, dolu dolu. Ellerine sağlık İpekçiğim.

Şehnaz on 25 Mayıs 2009 13:33 dedi ki...

ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK.BENDE ÇOK SEVEREK YAPARIM.KEKCAFE

Pembe Tatlar on 25 Mayıs 2009 13:37 dedi ki...

Çok güzel olmuşşşş
Buna benzer bizimde yemeğimiz var...
Ellerine sağlık
Bu arada yayla kabaklarından buldum bugün deneyeceğim sevgilerimle:))

♥ŞANSLI♥ on 25 Mayıs 2009 15:01 dedi ki...

Miiiiiiis!
Çok güzel görünüyor.
Eline emeğine sağlık.
Sevgiler

Asuman la on 25 Mayıs 2009 16:07 dedi ki...

Hımm harika ..ben mutfağa gidiyorum görev mahalime gerekli malzemeler varmı teftiş edicem :)
sevgilerr

pelince on 25 Mayıs 2009 19:08 dedi ki...

Nefis olmuş nefis,tam bizim damak lezzetimiz...
Ellerine sağlık...

Sevgiler.

made in funda on 25 Mayıs 2009 19:29 dedi ki...

BEN DE ÇOK SEVERİM BU YEMEĞİ.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.NEFİS BİR GÖRÜNTÜ...

mutfaktakizaman on 26 Mayıs 2009 10:51 dedi ki...

ellerine saglik canim denenilesi bir yemege benziyor hmmmm canim cektii nefis olmusss....

pembecikolata on 26 Mayıs 2009 11:05 dedi ki...

Merhaba,sayfanızı ilk ziyaretim...Gerçekten çok güzel,ilginç tarifler var tebrikler:)
Bundan sonra sık sık misafiriniz olurum:)

ipek on 26 Mayıs 2009 11:27 dedi ki...

Neclacım, çoook lezzetli oluyor benim de favorilerimden.

ipek on 26 Mayıs 2009 11:28 dedi ki...

Beğenmene çok sevindim Şehnaz.

ipek on 26 Mayıs 2009 11:30 dedi ki...

Sevgili Pembe tatlar,
çok sevindim kabakları bulmana. Sonucundan beni de haberdar edersin :))

ipek on 26 Mayıs 2009 11:30 dedi ki...

Sevgili Şnaslı beğenmene çok sevindik.

ipek on 26 Mayıs 2009 11:31 dedi ki...

Asumancım, denemelisin bence de. Tadına hayran kalacaksın.

ipek on 26 Mayıs 2009 11:32 dedi ki...

Pelincim, aynen tam bizim damak zevkimize göre, beğenmene çok sevindik.

ipek on 26 Mayıs 2009 11:33 dedi ki...

Fundacım çok teşekkürler.

ipek on 26 Mayıs 2009 11:34 dedi ki...

Sevgili mutfaltaki zaman, beğenmene çook sevindik :))

ipek on 26 Mayıs 2009 11:39 dedi ki...

Sevgili pembe çikolata her zaman bekleriz. Blogu beğenmene çok sevindim :))

Serap'la turuncu lezzetler on 26 Mayıs 2009 14:00 dedi ki...

mmmm muhteşem görünüyor tam benlik:)) ellerine sağlık canım..sevgiler

Sevde on 26 Mayıs 2009 17:19 dedi ki...

Meerhaba canım yorum yazamıyorum :(

Unknown on 28 Mayıs 2009 22:00 dedi ki...

İpekçim antep urfa adana benim lezzetine bayıldığım mutfaklar.Ekşisi ayrı acısı ayrı güzel çok acı seven biri olarak.
Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor

ipek on 30 Mayıs 2009 21:38 dedi ki...

Serapcım beğenmene çok sevindik.

ipek on 30 Mayıs 2009 21:38 dedi ki...

Sevdecim, neden anlamadım?

ipek on 30 Mayıs 2009 21:39 dedi ki...

Sevgili Kendimce, çok teşekkürler.

Yorum Gönder

 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon