Gaziantep'in en meşhur yemeklerinden olan yuvalama, Gaziantep'te Ramazan Bayramının ilk günü kahvaltıda yenir özellikle. Tabii ki davet sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Fotoğraflarda yine Gaziantep'in meşhur bakır ustalarının hünerli ellerinin eseri olan bakır sini kullandık. Yuvalama oldukça zahmetli bir yemek olmasına karşın müthiş lezzeti verilen tüm zahmete değer. Yuvalamayı sevmeyen birini görmedim bugüne kadar. Eğer mutfakta yeniyseniz yanınıza kıdemli birini alarak denemenizi tavsiye ederim. Bir de Antepli olmayanlardan küçük bir rica; lütfen bu muhteşem yemeğe çorba demek gafletinde bulunmayınız :)
Malzemeler: (8-10 kişilik)250gr. kuşbaşı et
1 su bardağı nohut
½ kg. süzme yoğurt
1 yumurta
Köftesi için;
½ kg. pirinç
300gr. yağsız çiğköftelik et
½ su bardağı irmik
1 küçük kuru soğan rendesi
1 yumurta
Tuz, Karabiber
Üzeri için;
½ çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nane
Pirinçleri rondodan geçirerek pirinç unundan çok az daha iri bir toz haline getirin. Sonra köfteyi hazırlamak için yumurta hariç tüm köfte malzemesini bir araya getirip iyice, dağılmayana kadar yoğurun. Bir- iki avuç su kullanabilirsiniz. ( Aslında yoğurmak yerine en iyi yöntem iki kez et makinasında çekmektir.)Sonra yumurtayı katıp tekrar yoğurun. Hamurdan nohuttan küçük parçalar koparın. (Hamur kurursa az su ile yoğurabilir ya da üzerini nemli bir bezle örtebilirsiniz) Sıvıyağ sürdüğünüz elinizde yuvarlayıp bir tepside biriktirin. (Çok üst üste yığılmaması gerekli nedenle 2-3 tepsi kullanabilirsiniz) Su kaynattığınız derin bir tencerede yuvarlamaları 3-4 seferde 5dk. haşlayıp süzün. (Bu şekilde hazırlanan yuvarlamaları soğuduktan sonra buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz.)
Et ve nohutu derin bir tencerede üzerlerini beş parmak geçecek kadar su koyarak haşlayın. Etler ve nohutlar haşlanınca yuvaramaları ekleyin. Hepsini beraber 10-15dk. kadar kaynatın. Bu sırada süzme yoğurdu bir tencereye alıp içine yumurtayı kırın. İyice çırpın. Kısık ateşte karıştırarak kaynatın. (Yoğurt çorbası yapar gibi)
Sonra yoğurdu azar azar ve karıştırarak yuvarlamalara katın. Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatıp tuzunu ilave edin. Üzerine yağda kızdırdığınız naneyi gezdirin. Şehriyeli pirinç pilavı ve yeşil biberle servis edilmesi tasiye edilir.
27 yorum:
Üniversitede oda arkadaşım Antepliydi. Annesi her ay yapar yollardı yuvalama. Ne zamandır yemedim. Ellerine sağlık. Sevgiler...
Hımm tek keilem ile harika canım ellerine sağlık sunumunda yine herzamanki gibi çok şık...
çok güzel görünüyor hep duyarım ama hiç tatmak nasip olmadı gaziantepten elbet birgün arkadaşım olacak inanıyorum oda bana yapıp tattıracak:)
kendi cesaretim yok sanırım sunumda çok şık ellerine sağlık sevgiyle kal
HENÜZ TADINI TAMA ŞEREFİNE NAİL OLMUŞ DEĞİLİM...AMA GERÇEKTEN ÖYLE GÜZEL ANLATMIŞSINKİ TADINI MERAK ETMEMEK İMKANSIZ.. NEFİS GÖRÜNÜYOR..
SEVGİLER...
İŞTE BU SÜPER BİR TAT
AY YUVALAMAYA ÇORBA DENİR Mİ.KARADENİZLİLER HAMSİYE BALIK DEMEZLER BİLİR MİSİNİZ.HAMSİ HAMSİDİR,BALIK BAŞKA BİRŞEYDİR.
BİZLERDE YUVALAMAYA YUVALAMA DENİR ÇORBA DENİR Mİ HİÇ AY
ÇOK SEVERİM YUVALAMAYI ELLERİNİZE SAĞLIK.BAKRIR KAPLAR ÇOK GÜZEL OLUYOR SUNUM İÇİN BENCE.
SEVGİLER
Yedim mi acaba? yedim gibi geliyor ama ..tabi GaziAntepliler'in elinden çıkmışını yemek lazım helede böyle bakır kapta..
Ellerinize sağlık canım.Çok güzel görünüyor.
Özellikle bakır kabına bayıldım.
sevgiler..
Canımmmm yuvalamayı çok severim tam kıvamında olmuş ellerine sağlık.Çok özlemişim sizleri kocaman öpüyorum....
Fotograflar harika! Belli zahmetli bir corba bu. Ellerine saglik, nefis gorunuyor.
hmm, adini cok duydum ama ilk defa "görüyorum" :)
Nefis görünüyor...Olsa da yesek:) özellikle bakır kapta sunulması ayrı bir güzellik...
Hiç yemedim ama emininm süperdir. Antep sofrasının hayranı oldum zaten. Ellerine sağlık. Sevgiler...
canım ellerine sağlık nefis görünüyor..sunum da çok güzel...
sevgilerimle...
Yaptım ben bu güzel şeyi daha önce. Çok güzel, çok!
Annem yapar benimde ,ama uzun zamandır yemedim.Ramazan için sipariş vermeliyim bende :))
Ellerine sağlık..
Sevgiler..
canım neffis olmuş nefis..ellerine sağlık...
en kısa zamanda bir Antep li arkadaş bulmam lazım:) nasıl nefis görünüyor..olsa da yesek..ellerinize sağlık..
Goruntu ve sunum muhtesem :)) Ilk resim o kadar guzel ki yemek dergilerinden firlamis gibi :)) Ellerinize saglik :)
O kadar çok severimki.
Harika bir lezzet.
Sevgiler..........
Canlarım nerelerdesiniz merak ettim in
şallah bir sorun yoktur.Bende çok yoğunum anca fırsat bulup yazabil
dim.Kocaman öpüyorum...
arkadaşım herzamanki gibi mufteşemsim.ellerine sağlık.sizleri özledim.eve geldim ve hemen yorumlara başladım.kekcafe
Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalplerimizi okşadığı,
bir anın bir asra bedel olduğu bu gecede dualarda birleşmek dileğiyle...
Mirac kandilin mübarek olsun. Allah sana sevdiklerinle beraber mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin.
sen pek bi maharetli çıktın.kız bu yemek harika olur hele antepli yaparsa.bayıla bayıla yeriz.ellerine kollarına sağlık
Nefis bir manzara..Ellerine sağlık..
Yaşasın Entepli buldumm..Çok haklısınız bizim bu zahmetli yemeğimize çorba denmesine ben de çok öfkelenirim ve hemen düzeltirim..Elinize sağlık..Sevgilerimle Zehr@
Çok teşekkür ederim arkadaşlar yorumlarınız için. Dönünce tek tek ilgilenicem hepinizle.
nefis gorunuyor, elerine saglik..
Yorum Gönder