Çarşamba, Kasım 11, 2009

EV YAPIMI BÜLBÜL YUVASI

Bence tatlı dediğin hamurişi, şerbetli olanlardır. Özellikle de ev yapımı olanlar. Eh tabi sütlü tatlılar kadar sağlıklı değil ama arada bir yemekten bir zarar gelmez herhalde :) Eğer siz de benim gibi ev baklavası sevenlerdenseniz bu tatlıyı çok beğeneceksiniz. Hem baklavadan daha kıyır kıyır hem de hamuru açmak daha kolay. Annemin çevresinden çok istek alan tatlısının tarifi şöyle;

Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ ya da zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Alabildiği kadar un

Açmak için:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Arası için:
200gr. çekilmiş ceviz ya da fındık

Üzeri için:
250gr. tereyağı ya da hamurişi margarin
Antep fıstığı (isteğe bağlı)

Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Hamuru yoğurmadan önce şerbetin malzemelerini bir tencereye alıp, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra 5dk. kadar daha kaynatıp limon suyunu sıkıp ateşten indirin ve soğumaya bırakın.

Hamur için malzemeleri derin bir kaba alarak güzelce yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edince 18 bezeye ayırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp bezeleri nişasta ve un karışımıyla 30cm. çapında (büyük bir tabak büyüklüğünde) açın. Hamur çok ince olacak ancak endişelenmeyin nişasta sayesinde çok kolay açılıyor :) Bir hamuru diğerini açana kadar dinlendirin.

Açtığınız hamuru ikiye kesip eşit iki yarım daire elde edin. Üzerine ceviz serpin. Bu cevizli yarım daireyi bir oklaya sarın. (Bir ucundan başlayıp açar gibi sarın) Oklavaya sarılı hamuru iki ucundan ittirerek büzün. Bu büzgüleri açmadan oklavadan çıkarın. Hamurun bir ucunu merkeze alıp diğerini etrafında çevirerek gül şekli verin. (Gül böreği yapar gibi, eğer uğraşamam derseniz büzdüğünüz hamuru düz bir şekilde tepsiye dizebilirsiniz.) Aynı işlemi tüm bezelerde tekrar ederek yağladığınız tepsiye dizin. Üzerlerine erittiğiniz tereyağını sıcak sıcak gezdirin.
180dereceye ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Piştikten sonra fırından çıkarıp 2dk. bekletin ve üzerine soğuk şerbet döküp dinlenmeye bırakın.
Göreceksiniz zahmete değecek. Afiyet olsun :)

42 yorum:

derya on 11 Kasım 2009 16:15 dedi ki...

Canımmm muhteşem olmuş ellerine sağlık.Ben taba
ğı alıp kaçıyorum dayanamam kocaman öptüm...

kalpkurabiye on 11 Kasım 2009 16:22 dedi ki...

mükemmel ötesi olmuuşş tek yapamadığım yufka açmak yoksa hemenn denerdim annemi kandırırısamm onunla deneyeceğimm ama gerçektenn mükemmell yemelik değil seyirlik

pelince on 11 Kasım 2009 17:16 dedi ki...

Hamur açabilsem neler yapıcam ama :) anneme sipariş versem olur herhalde... enfes olmuş,ellerine sağlık...

kocaman sevgiler...

tarifsiz tarifler - rana on 11 Kasım 2009 17:23 dedi ki...

sevgili derya, kalpkurabiye,pelince güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Hadi biraz cesaret, yufka açmak o kadar da zor değil, biraz yamuk olsa ne çıkar bir deneyin derim :)

Zehra Gürgen on 11 Kasım 2009 18:07 dedi ki...

Ben beceremiyorum bu şerbetlileri, ya şerbet tutmaz ya hamuru olmaz ...
Kısacası muhakkak biryerden arıza çıkar :)
Ellerine sağlık, çok güzel olsada yesek

ŞANSLI on 11 Kasım 2009 19:19 dedi ki...

Of of harika görünüyor.

pembe tatlar on 11 Kasım 2009 21:39 dedi ki...

İpekciğim ellerine sağlık nefis gözüküyor...

DUSBAHCESI on 11 Kasım 2009 23:37 dedi ki...

Cok guzel olmus canim ellerine saglik! Uzunz aman oldu yemeyeli... ev yapimi tatlilar bambaska olur zaten! Hollandadan sevgiler.

mutfaktakizaman on 12 Kasım 2009 12:28 dedi ki...

benimde favorim evde yapilani ve hamurlu olani,buna kim hayir diyebilirki nefiss...ellerine saglik canim...

tarifsiz tarifler - ipek on 12 Kasım 2009 16:48 dedi ki...

Zehracım biraz yorucu yapması, itiraf edelim biz de 3 kişi yaptık bu tatlıyı:))

tarifsiz tarifler - ipek on 12 Kasım 2009 16:54 dedi ki...

Şanslı çok teşekkür ederiz.

tarifsiz tarifler - ipek on 12 Kasım 2009 16:55 dedi ki...

Pembe tatlar, beğenmene çok sevindim.

zerrin-misss on 12 Kasım 2009 16:55 dedi ki...

İpek, annemde bayram sabahlarında yapar bu baklavadan. Tırtıl baklava derdik çocukken.. Bayıla ayıla yerdm. O aklıma geldi.

Afiyetler olsun.

sıcacık sevgiler

tarifsiz tarifler - ipek on 12 Kasım 2009 16:55 dedi ki...

Düş bahçesi, çok teşekkür ederim.

tarifsiz tarifler - ipek on 12 Kasım 2009 16:56 dedi ki...

Mutfaktaki zaman, çok teşekkür ederim.

tarifsiz tarifler - ipek on 12 Kasım 2009 16:57 dedi ki...

Zerrin, bencede aynı tırtıl gibi şekli.

kristalkelebek(aslı) on 13 Kasım 2009 17:41 dedi ki...

İpekcim ne denebilir ki, harika bir görüntü:). Ne kadar büyük bir emek ürünü olduğu her halinden belli.
Ellerinize sağlık canım.
Güzel bir haftasonu diliyorum:).
Sevgiler..
aslı

defneylebirlikte on 13 Kasım 2009 20:30 dedi ki...

offfffffff olsa da yesemm.ellerine sağlık canım...

NarincE on 13 Kasım 2009 22:00 dedi ki...

Bence de bence de.

Kızım akşam mutfağa geldi, anne tatlı yapsana. Ekmek kadayıfı biteli iki gün olmuş. cık cık cık...

rahsan on 13 Kasım 2009 22:32 dedi ki...

burasi tehlikeli bir blog!
sikayet edecem bu blogu!
iSTAHIMI ACIYOOOOO
:)

birdutmasali on 14 Kasım 2009 23:03 dedi ki...

çok emek vermişsin İpekciğim
emeğine sağlık.. harikad görünüyor ..

dilek deryasi on 15 Kasım 2009 15:06 dedi ki...

canim göruntu sahane olmus bende yapiyorum ama yapimi biraz daha farkli en sevdigim tatlilar arasinda diyebilirim.ellerine saglik arkadasim.

DUSBAHCESI on 16 Kasım 2009 16:19 dedi ki...

Pasta Susleme Teknikleri Etkinligi icin bir davet bu! Gosterin dunya aleme pasta nasil suslenirmis :)

Beni yalniz birakmayacaginizdan eminim...

Hollandadan sevgiler!
www.dusbahcesi.blogspot.com

birsence on 17 Kasım 2009 13:52 dedi ki...

bence tam bayramlık olmuş elleriniz dert görmesin:))

sarı mutfak-hande on 18 Kasım 2009 13:08 dedi ki...

süper,bende sizdenim:):)
ellerinize sağlık

aslı'nın mutfağı on 18 Kasım 2009 16:24 dedi ki...

Tek kelimeyle süperrr, ellerine sağlık..

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 20:45 dedi ki...

Aslıcım çok teşekkür ederim.

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:15 dedi ki...

Fundacım canın sağolsun hemen yapalım sana da :))

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:16 dedi ki...

Neclacım sana da yaparız yaaaa.

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:17 dedi ki...

Rahşancımmm arada kaçamak yapmak lazım ama yaaa di mi???

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:18 dedi ki...

Nunucum çok teşekkür ederim. Zahmetli ama çok leziz.

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:19 dedi ki...

Deryacım beğenmene çok sevindim.

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:19 dedi ki...

Birsen, biraz erken yayınlanmış bir bayram tatlısı diyelim :))

tarifsiz tarifler - ipek on 23 Kasım 2009 21:20 dedi ki...

Handecim tatlıların hepsi güzel, ben seçmekte zorlanıyorum bazen. Şu kilo alma derdi de olmasa.

pelince on 24 Kasım 2009 13:10 dedi ki...

Canım bülbül yuvasını yedik bitti bile :) öpüyorum seni...

mutfaktakizaman on 26 Kasım 2009 23:34 dedi ki...

Dostluğu, sevgiyi ve geleceği... Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı... Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mutlu bayramlar dilerim...!

oyaninmutfagi dedi ki...

selam soyle gezinirken bu muhtesem tatliyi gordum yorum birakmadan cikmak mumkun olamaz ellerinize ve emeginize saglik iyi gunler banada beklerim

NEŞELİ GÜNLER on 5 Aralık 2009 22:13 dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM .
SEVGİLER

Aybike Ceylan on 11 Aralık 2009 21:08 dedi ki...

Bayildim, bayildim, ellerinize saglik. Cocuklugumun tatlisi, annem de varken mutlaka deneyecegim.

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.

pelince on 15 Aralık 2009 20:50 dedi ki...

canım nerelerdesin??? nasılsın ??

estergonyesil on 24 Mayıs 2010 01:12 dedi ki...

resimlere tek tek tek bittim tarifler de cok guzel izlemeye aldim hemen sevgiler bende beklerim...

servis on 13 Temmuz 2012 13:44 dedi ki...

sayın blog yöneticisi paylaşımlarınız çok yararlı Rogar ekibimiz olarak paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz.

Yorum Gönder

 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon