Bence tatlı dediğin hamurişi, şerbetli olanlardır. Özellikle de ev yapımı olanlar. Eh tabi sütlü tatlılar kadar sağlıklı değil ama arada bir yemekten bir zarar gelmez herhalde :) Eğer siz de benim gibi ev baklavası sevenlerdenseniz bu tatlıyı çok beğeneceksiniz. Hem baklavadan daha kıyır kıyır hem de hamuru açmak daha kolay. Annemin çevresinden çok istek alan tatlısının tarifi şöyle;
Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ ya da zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Alabildiği kadar un
Açmak için:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un
Arası için:
200gr. çekilmiş ceviz ya da fındık
Üzeri için:
250gr. tereyağı ya da hamurişi margarin
Antep fıstığı (isteğe bağlı)
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Hamuru yoğurmadan önce şerbetin malzemelerini bir tencereye alıp, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra 5dk. kadar daha kaynatıp limon suyunu sıkıp ateşten indirin ve soğumaya bırakın.
Hamur için malzemeleri derin bir kaba alarak güzelce yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edince 18 bezeye ayırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp bezeleri nişasta ve un karışımıyla 30cm. çapında (büyük bir tabak büyüklüğünde) açın. Hamur çok ince olacak ancak endişelenmeyin nişasta sayesinde çok kolay açılıyor :) Bir hamuru diğerini açana kadar dinlendirin.
Açtığınız hamuru ikiye kesip eşit iki yarım daire elde edin. Üzerine ceviz serpin. Bu cevizli yarım daireyi bir oklaya sarın. (Bir ucundan başlayıp açar gibi sarın) Oklavaya sarılı hamuru iki ucundan ittirerek büzün. Bu büzgüleri açmadan oklavadan çıkarın. Hamurun bir ucunu merkeze alıp diğerini etrafında çevirerek gül şekli verin. (Gül böreği yapar gibi, eğer uğraşamam derseniz büzdüğünüz hamuru düz bir şekilde tepsiye dizebilirsiniz.) Aynı işlemi tüm bezelerde tekrar ederek yağladığınız tepsiye dizin. Üzerlerine erittiğiniz tereyağını sıcak sıcak gezdirin.
180dereceye ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Piştikten sonra fırından çıkarıp 2dk. bekletin ve üzerine soğuk şerbet döküp dinlenmeye bırakın.
Göreceksiniz zahmete değecek. Afiyet olsun :)
Çarşamba, Kasım 11, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
40 yorum:
Canımmm muhteşem olmuş ellerine sağlık.Ben taba
ğı alıp kaçıyorum dayanamam kocaman öptüm...
mükemmel ötesi olmuuşş tek yapamadığım yufka açmak yoksa hemenn denerdim annemi kandırırısamm onunla deneyeceğimm ama gerçektenn mükemmell yemelik değil seyirlik
Hamur açabilsem neler yapıcam ama :) anneme sipariş versem olur herhalde... enfes olmuş,ellerine sağlık...
kocaman sevgiler...
sevgili derya, kalpkurabiye,pelince güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Hadi biraz cesaret, yufka açmak o kadar da zor değil, biraz yamuk olsa ne çıkar bir deneyin derim :)
Ben beceremiyorum bu şerbetlileri, ya şerbet tutmaz ya hamuru olmaz ...
Kısacası muhakkak biryerden arıza çıkar :)
Ellerine sağlık, çok güzel olsada yesek
Of of harika görünüyor.
İpekciğim ellerine sağlık nefis gözüküyor...
Cok guzel olmus canim ellerine saglik! Uzunz aman oldu yemeyeli... ev yapimi tatlilar bambaska olur zaten! Hollandadan sevgiler.
benimde favorim evde yapilani ve hamurlu olani,buna kim hayir diyebilirki nefiss...ellerine saglik canim...
Zehracım biraz yorucu yapması, itiraf edelim biz de 3 kişi yaptık bu tatlıyı:))
Şanslı çok teşekkür ederiz.
Pembe tatlar, beğenmene çok sevindim.
İpek, annemde bayram sabahlarında yapar bu baklavadan. Tırtıl baklava derdik çocukken.. Bayıla ayıla yerdm. O aklıma geldi.
Afiyetler olsun.
sıcacık sevgiler
Düş bahçesi, çok teşekkür ederim.
Mutfaktaki zaman, çok teşekkür ederim.
Zerrin, bencede aynı tırtıl gibi şekli.
İpekcim ne denebilir ki, harika bir görüntü:). Ne kadar büyük bir emek ürünü olduğu her halinden belli.
Ellerinize sağlık canım.
Güzel bir haftasonu diliyorum:).
Sevgiler..
aslı
offfffffff olsa da yesemm.ellerine sağlık canım...
Bence de bence de.
Kızım akşam mutfağa geldi, anne tatlı yapsana. Ekmek kadayıfı biteli iki gün olmuş. cık cık cık...
burasi tehlikeli bir blog!
sikayet edecem bu blogu!
iSTAHIMI ACIYOOOOO
:)
çok emek vermişsin İpekciğim
emeğine sağlık.. harikad görünüyor ..
canim göruntu sahane olmus bende yapiyorum ama yapimi biraz daha farkli en sevdigim tatlilar arasinda diyebilirim.ellerine saglik arkadasim.
bence tam bayramlık olmuş elleriniz dert görmesin:))
süper,bende sizdenim:):)
ellerinize sağlık
Tek kelimeyle süperrr, ellerine sağlık..
Aslıcım çok teşekkür ederim.
Fundacım canın sağolsun hemen yapalım sana da :))
Neclacım sana da yaparız yaaaa.
Rahşancımmm arada kaçamak yapmak lazım ama yaaa di mi???
Nunucum çok teşekkür ederim. Zahmetli ama çok leziz.
Deryacım beğenmene çok sevindim.
Birsen, biraz erken yayınlanmış bir bayram tatlısı diyelim :))
Handecim tatlıların hepsi güzel, ben seçmekte zorlanıyorum bazen. Şu kilo alma derdi de olmasa.
Canım bülbül yuvasını yedik bitti bile :) öpüyorum seni...
Dostluğu, sevgiyi ve geleceği... Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı... Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mutlu bayramlar dilerim...!
selam soyle gezinirken bu muhtesem tatliyi gordum yorum birakmadan cikmak mumkun olamaz ellerinize ve emeginize saglik iyi gunler banada beklerim
ELLERİNE SAĞLIK CANIM .
SEVGİLER
Bayildim, bayildim, ellerinize saglik. Cocuklugumun tatlisi, annem de varken mutlaka deneyecegim.
Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.
canım nerelerdesin??? nasılsın ??
resimlere tek tek tek bittim tarifler de cok guzel izlemeye aldim hemen sevgiler bende beklerim...
Yorum Gönder