Perşembe, Mayıs 28, 2009

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE

Hindistan cevizi sevenleri hayal kırıklığına uğratmayacak, güzel bir tarif!



Malzemeler:
5 yemek kaşığı toz şeker
125gr. margarin (oda sıcaklığında)
yumurta
3 yemek kaşığı hindistan cevizi ½ paket kabartma tozu
Un

Üzeri için:
3 yemek kaşığı hindistan cevizi

Unu azar azar ekleyerek tüm malzemeyi derin bir kapta yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üstlerini hindistan cevizine bulayıp yağlamış fırın tepsisine dizin. 175 derece fırında üstleri hafif pembeleşene kadar 20-25dk. pişirin.

Pazartesi, Mayıs 25, 2009

EKŞİLİ UFAK KÖFTE


Gaziantep'in en meşhur yemeklerinden olan bu yemek bir Antepli olarak benim de favorimdir. Çoğu Antep yemeği gibi zahmetli bir yemek ama ne yaparsınız, lezzet emek istiyor. Bence verilen emeğe de değiyor. Bu arada köfteleri boş bir vaktinizde yapıp uzun süre buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz. Yanında turp ve sivri biberle servis edebilirsiniz. Eğer yöresel mutfaklar denemeye çekinenlerdenseniz, ben beceremem diye düşünmeyin, deneyin derim.

Malzemeler:
250gr. kuşbaşı et (aslında yağlı parça et)
1 su bardağı haşlanmış nohut
3-4 diş sarımsak
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber

Köfteler için:
4 su bardağı simit (yani köftelik bulgur)
1 su bardağı un
½ yarım kilo yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
1 yumurta
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber

Üzeri için:
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kuru nane

Köftelik tüm malzemeyi - yumurta hariç- su katarak, çiğköfte yoğurur gibi, iyice yoğurun. (Eğer kıyma makineniz varsa, yoğurmaya üşeniyorsanız, biraz su eklediğiniz bu malzemeyi bir kere makineden geçirin) Dağılmayacak bir hale gelene kadar, azar azar su ekleyerek yoğurma işlemine devam edin. ( Köfteden iki, üç parça koparıp yuvarladığınızda dağılmayacak bir halde olmalı. Emin olmak için küçük bir cezvedeki kaynar suyun içine bunları atıp dağılıp dağılmadığına bakabilirsiniz.) Sonra köfteye yumurtayı kırıp yoğurarak iyice yedirin. Köftenin üstünü nemli biz bezle örtün. Hamurdan nohuttan biraz irice parçalar koparıp yuvarlayın. Bunu yaparen elinize ara ara sıvıyağ sürerseniz daha rahat yuvarlarsınız. Yuvarladıklarınızı bir tepside biriktirin. Kaynayan suya atıp 5dk. sonra haşlayın.

Eti bol suda haşlayın. Etler pişince nohutu ekleyin. Kaynayınca suda erittiğiniz salçaları, ezdiğiniz sarımsakları ilave edin. Sonra da ufak köfteleri ekleyin. ( Yemeğin suyu malzemenin 2-3 parmak üstünde olmalı. Eğer değilse sıcak su ekleyebilirsiniz.) Köfteler yumuşayınca limon suyunu ekleyin. 5dk. kadar kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp üzerine bir tavada kızdırdığınız yağda yaktığınız naneleri gezdirin.

Çarşamba, Mayıs 20, 2009

ETLİ KABAK DOLMA

Her cumartesi beşiktaş pazarına uğramaya çalışırım. Pazarda sebzeler meyveler çeşit çeşit ve tazecik oluyor. Özellikle bu küçük kabakları aldığım bir tezgah var. Aynı boyda patlıcanlar da getiriyor. Tam dolmalık. Bunları da ondan aldım. Normal kabaktan çok çok daha lezzetli. Bulabilirseniz alıp denemenizi tavsiye ederim. Tadına hayran kalacaksınız:


Malzemeler: (9 adet kabak için)

9 adet yayla kabağı
250 gr kıyma
4 adet orta boy domates
1 adet büyük boy soğan
9 avuç pirinç
Yarım bağ maydanoz
4-5 dal taze nane
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3-4 diş sarmısak
5 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Soğanları, sarmısakları, domatesleri, naneleri ve maydanozları küçük küçük doğrayın. Kabakları dolmalık oyun. (Kabakları ben çay kaşığıyla oyuyorum. Çok daha rahat oluyor ve kabak delinmiyor.) Pirinçleri yıkayın ve tüm malzemeyi derin bir kapta güzelce yoğurun. Hazırladığınız içi kabaklara doldurun. Kabakları tencereye dizin ve kabakların yarısına kadar su koyun. Suya çok az yağ ve tuz ekleyin. Yaklaşık 20 dakika kabaklar içlerindeki pirinç pişene kadar kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun.

Pazartesi, Mayıs 18, 2009

MERCİMEKLİ BULGURLU SALATA

Ne oldu anlamadık hiç. Havalar serindi. Ceketsiz dışarı çıkamıyorduk. Bir gece yattık, sabah bir kalktık yaz gelmiş. Bir gece de... Baharı yaşayamadan yaz geldi. Eeee havalar bu kadar ısınınca insanın canı ağır şeyler yemek istemiyor. Bu tam da öyle bir salata, hafif. Biz çok severek yedik. Çok kolay, çok pratik. Tarif şöyle:

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek 
Yarım su bardağı ince bulgur (köftelik)
3-4 havuç (rendelenmiş)
6-7 sap yeşil soğan (küçük küçük doğranmış)
Yarım limonun suyu
Sirke
Tuz
Karabiber
Nar ekşisi
Zeytinyağ

Mercimeği bol suyla haşlayın. Püre gibi olmadan ocaktan alıp suyunu süzün. Bulguru bir bardak suda suyunu çekene kadar haşlayın. Karıştırıp kapağı kapalı soğumaya bırakın. Havuçları rendeleyin. Taze soğanları küçük küçük doğrayın. Bu dört malzemeyi (soğumuş olmalarına dikkat ederek) harmanlayın. Tuzunu, karabiberini, sirkesini, yağını ve ekşisini damak tadınıza göre ayarlayıp ekleyin. Ben hem nar ekşisi hem limon kullandım. Sadece birini de kulllanabilirsiniz. Soğuk servis edilirse daha güzel oluyor.

Afiyet olsun.

Cuma, Mayıs 15, 2009

ÜZÜMLÜ KAYA KURABİYE

İpek ile en sevdiğimiz kurabiyeydi bu çocukken. Denizden çıkınca halasının yaptığı bu kurabiyeleri yerdik afiyetle :) Geçenlerde aklıma geldi ve yaptım. İkimizde bu lezzeti hala çook sevdiğimize karar verdik ve sizlerle paylaşmak istedik. Bu arada bu tariften epey kurabiye çıkıyor. Eğer kalabalık değilseniz yarım ölçü yapmanızı öneririm.

Malzemeler:
4 kahve fincanı kuru üzüm
2 kahve fincanı zeytinyağı
3 kahve fincanı pudra şekeri
250gr. margarin (oda sıcaklığında)
600gr. un
4 yumurta (birinin sarısını üzerine sürülmek üzere ayırın)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi

Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. (Unu azar azar ekleyin.) Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. (sürmeyebilirsiniz de) 180 derece fırında tabanları kızarıp kolayca tepsiden kalkıncaya kadar pişirin.

Pazartesi, Mayıs 11, 2009

MİLFÖYLÜ PATATESLİ BÖREK

Bu börek tarifini sevgili hünerli bayanlarda görmüştüm. Ne zamandır yapmak aklımdaydı. İyi ki yapmışım. Nasıl güzel, çıtır çıtır bir börek oldu. Yiyen herkes çok beğendi. Alt kısımları yumuşak, üstü milföyden dolayı çıtır çıtır. Üstüne haşhaş çok yakıştı ama susamla da çok güzel olabilir. Ben tarifteki gibi patatesli iç kullandım ama dilediğiniz içi kullanabilirsiniz. Tarif şöyle:


Malzemeler:

3 adet yufka
4 adet milföy hamuru
5 orta boy haşlanmış patates
2 yemek kaşığı krem peynir
2 yemek kaşığı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
PulBiber

İç harcı için;
4 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay çardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı yoğurt
Tuz

Üzerine serpmek için;
Haşhaş tohumu

Patatesleri haşlayıp, rendeleyin. Bir tavada kızdırdığınız sıvı yağ ile bir süre kavurun. Altını kapatınca, süt, krem peynir ve baharatları ekleyin ve iyice karıştırın. İç harç için yumurtalardan birini ayırıp geri kalan malzemeleri çırpın. Tepsiyi yağlayıp, ilk yufkayı tepsiye yayın, kaşıkla iç harçtan bol miktarda sürün. İkinci yufkayı serip, önce iç harçtan sürün daha sonra patatesli karışımın tamamını yayıp, kenarlardan sarkan yufka ile kapatın. İç harçtan bol sürün.
4 Adet milföy hamurunu, unladığınız bir zeminde oklava ile tepsinizin boyutuna göre açın ve böreklerin üzerine kapatın. Kalan harcın içine ayırdığınız bir yumurtayı ekleyip, çırpın. Böreğin üzerine bu harcı döküp her yerine sürerek, haşhaş ile süsleyin. 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar (20 dakika) pişirin.
Afiyet olsun.

Cuma, Mayıs 08, 2009

SALATALIKLI ÇİN SALATASI


Bu aralar çin yemeklerine taktım sanırım. Ama hem çok pratik yapılışları, hem de çok hafif. Bu ise yapılışı çok kolay, malzemesi çok az olan bir salata. Aslında salata demiyelim salatalık :)) Sos çok lezzetli. Yaz ayları için çok güzel bir alternatif. Sosu kullanmasanız bile kahvaltılarda değişik bir sunum alternatifi olabilir. Tarif:


Malzemeler:
5-6 adet salatalık
1/2-1 tatlı kaşığı tuz
2-3 çay kaşığı sirke
1/2 - 1 çay kaşığı zeytinyağ
1/2 çay kaşığı şeker
2-3 çay kaşığı soya sosu
1/2-1 çay kaşığı acısos ya da tatlı pul biber

Salatalıkları yıkayıp, pijamalı soyuyoruz. Boyuna ortadan ikiye kesin. Çay kaşığı yardımıyla ortasındaki çekirdekleri çıkarın. Ortası oyulmuş salatalıkları fotoğraftaki kalınlıkta dilimleyin. Salatalıklara tuzu atıp karıştırın ve buzdolabında ağzını kapatarak 1 saat bekletin. Çıkarttığınızda suyunu bayağı salmış olacaktır. Suyunu boşaltın. Ayrı bir kapta geri kalan malzemeleri karıştırın. Salatalıklara ekleyin ve servis edene kadar buzdolabında bekletin.


Afiyet olsun.

Çarşamba, Mayıs 06, 2009

BROKOLİLİ TAVUK SALATA


Malum yaz geliyor, artık hafif şeyler yemek lazım ki hafif şeyler giyebilelim. Ben de çok sevdiğim bir çin salatasını deneyeyim dedim. Doyurucu ve lezzetli oldu. Tarif çok pratik, ben çok beğenerek yedim. Sos tarifinde bize yabancı olarak bir tek istiridye sos var. Büyük marketlerde çok rahat bulunuyor. Ama bulamadıysanız koymasanız da olur bence. Olmazsa olmaz değil yani. Ben salata olarak sade yedim. Aslında pilavın ya da makarnanın üzerine sos olarakta kullanabilirsiniz. İşte tarif:


Malzemeler:
Yarım kilo kuşbaşı tavuk
1 paket brokoli (küçük parçalar halinde koparılmış)
1 yemek kaşığı tam buğday unu (normal un da kullanılabilir)
Tuz
Karabiber

Sosu için;
3 yemek kaşığı acı sos
2 yemek kaşığı ketçap
1 - 2 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı ama lezzet veriyor )
1 yemek kaşığı istiridye sosu
2 yemek kaşığı soya sosu
1/4 su bardağı su
Kavrulmuş susam

Tavukları daha önce sezar salatada yaptığım gibi sosa yatırdım. (1lt soğuk suya 1 yemek kaşığı tuz ve şeker ekleyip eritin. Tavukları iyice yıkayıp bu suya atın. Buzdolabında yarım saat bekletin.)Siz yatırmadan da kullanabilirsiniz. Brokolileri çok diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlayın. (10 dakika kadar) Tavukları sudan çıkarıp iyice kurulayın. Bir kabın içinde un, tuz, karabiberi karıştırın. Tavukları bu karışıma bulayın. Çok az yağ döktüğünüz tavada tavukları 15-20 dakika soteleyin. Bir kapta susam hariç diğer bütün sos malzemelerini köpürtmeden yavaşça çırpın. Brokoli ve tavuğu bir kaba alıp, harmanlayın. Üzerine sosu dökün. Teflon bir tavada susamları kavurun. Salatanın üzerine serpiştirin.

Afiyet olsun.

Pazartesi, Mayıs 04, 2009

NOHUTLU PAZI

Pazının her türlüsünü çok seviyorum. Sarmasından yumurtalısına kadar. Gene geçenlerde pazardan pazı almıştım. Ne yapsam diye düşünürken dolaptaki haşlanmış nohutları gördüm ve bu yemek ortaya çıktı. Ben tadını çok beğendim. Nohutla çok yakıştılar birbirlerine. Ben et kullanmadım ama isteyen kuşbaşı et kullanıp etli yemeğini yapabilir. Tarif çok pratik :


Malzemeler:
1 bağ pazı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
3-4 diş sarımsak (küçük küçük doğranmış)
1 tatlı kaşığı biber salçası
Sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Pazıları güzelce yıkayıp, doğrayın. Bir tencereye yağı dökün ve altını yakın. Isınınca soğanları ve sarımsakları atıp, pembeleşinceye kadar kavurmaya başlayın. Doğradığınız pazılarıda ekleyin ve kavurmaya devam edin. Zevkinize göre tuzunu karabiberini atın. Pazılar ölünce nohutları ekleyin. Bir kaseye salçayı ve ılık suyu koyun, suda salçayı eritin. Salçalı suyu tencereye dökün. Yemeğin üzerini geçinceye kadar su ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. (Suyu biterse azar azar kaynar su ekleyebilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Cuma, Mayıs 01, 2009

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Enginar mevsimi geldi!!! Artık bu faydalı sebzeyi bol bol yiyebileceğiz. Ben garnitürlüsünü yaptım çünkü en çok bunu seviyorum. Ama ayıklayıp arpacık soğanla kavurup pişirdiğiniz iç baklayla ya da favayla da yapabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde bu şekilde de pişirmeyi düşünüyorum, yani bunların tarifine de yer verebiliriz.

Malzemeler:
5 adet soyulmuş enginar
1 yemek kaşığı un
½ limon suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 adet konserve garnitür
½ yemek kaşığı domates salçası
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Enginarları içine un ve limon suyu koyup karıştırdığınız suda yumuşayana kadar haşlayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp yemeklik doğradığınız soğanı pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ekleyip karıştırır. Garnitürü ve tuzu koyup çevirin. 1,5-2 çay bardağı su ilave edip haşlanmış enginarları ters bir şekilde üstlerine dizin. Tencerenin kapağını kapatıp 10-15dk. kadar kısık ateşte pişirin. Altıı kapatmadan hemen önce şekeri serpin. Soğuduktan sonra enginarları servis tabağına dizip içlerine garnitürleri pay edin ve dereotu ile süsleyip servis yapın.


 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon