Salı, Mart 31, 2009

PEYNİRLİ MUFFİN (ÇÖREK)

Bu aralar canım çok tatlı istediği için evde bayağı bir tatlı stoğu yapmıştım. Kekler, kurabiyeler... Ee tatlı yemekte bir yere kadar. Hiç tuzlu muffin de denememiştim. Fırsat bu fırsat dedim. Sonuç gayet başarılı oldu. Tam çay yanına yemelik yumuşacık çörekler oldu. Tarif ise şöyle:


Malzemeler:
50 gr tereyağı ya da margarin
175 gr un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker (mümkünse robottan geçirilmiş ya da havanda dövülmüş)
2 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kekik
Kaşar peyniri
( küp küp doğranmış )
Beyaz peynir ( küp küp doğranmış )
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
Susam (üzeri için)

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya bırakın. Muffin kalıplarınızı yağlayın. Unu, kabartma tozunu, şekeri , tuzu ve kırmızı biberi (kekik hariç tüm kuru malzemeleri) bir kaba eleyin. Yağı bir tavada eritin. Yumurta, süt, eritilmiş yağ ve kekiği iyice karıştırıp çırpın. Yağlı karışımı kuru karışıma yavaş yavaş ilave edip karıştırın. Bu aşamada karışımın pürüzsüz olmasına izin vermeyin . Çok karıştırmayınç Muffin kalıplarının içerisine 1 kaşık karışımdan ilave edin. Üzerine birkaç parça peyniri serpiştirin. Üzerilerine tekrar hamurdan 1 kaşık koyun. Üzerlerine bol susam serpin. Muffinleri önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika üzerleri kızarıp çatlayana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra biraz soğutup kalıplarından çıkartın.


Afiyet olsun.

Pazar, Mart 29, 2009

KEREVİZ SALATASI

Çorba yapmak için biraz fazla kereviz almışım. Kalan kerevizleri değerlendirmek için salatasını yapmaya karar verdim çünkü çok severim. Kereviz salatasını ilk yediğimde içinde kereviz olduğunu anlayamamıştım. Bence meze olarak da yemeklerin yanında bir nevi cacık olarak da çok güzel oluyor. Leziz, hafif ve sağlıklı... Biz, içlerini çıkardığımız elmaların içine yerleştirerek hem güzel bir görünüş elde ettik hem de misafirlerimizin kolayca tabaklarına alacakları porsiyonlar. Aynı şekilde portakal da kullanabilirsiniz.


Malzemeler:
1 adet orta boy kereviz
1,5-2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
½ su bardağı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı mayonez (konmayabilir)
Tuz

Kerevizi rendeleyin. Sarımsakları biraz tuz ile dövüp yoğurda katın. Rendelenmiş kerevizleri sarımsaklı yoğurda ekleyin. İçine mayonez ve cevizi ekleyip karıştırın.

KEREVİZ ÇORBASI

Kerevizi ben çok severim ama herkes pek sevmez. Ama ister sevenlerden ister sevmeyenlerden olun bu çorbayı çok beğeneceğinize eminim. Çünkü çok lezzetli ve baskın bir kereviz tadı yok. Bu faydalı sebzeden mahrum kalmak istemiyorsanız tam size göre bir çorba...


Malzemeler
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy kereviz
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
½ tavuk göğsü (kullanmayabilirsiniz, tavuk suyu olmadan da çok lezzetli oluyor)
5 bardak tavu
k suyu
1 bardak süt
1 yumurta
2 kaşık un
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 limonun suyu
5-6 dal dereotu

Tavuk göğsünü 5-6 bardak suda iyice haşlayın. O haşlanırken sırasıyla
ekleyerek (1-2 dakika arayla) rendelediğiniz soğanı, havucu, patatesi ve kerevizi zeytinyağında
iyice kavurun. Tuz, karabiber ekleyip üzerine tavuk suyunu ilave edin. 10-15dk. kaynadıktan sonra blendırdan geçirin. İçine didiklediğiniz tavukları atın. Çorba kaynamaya devam ederken yumurta ve unu çırpın, sütü ekleyin ve çorbanın 2-3 kaşık suyundan alıp hepsini birlikte çırpın. Terbiyeyi çorbaya azar azar, karıştırarak ekleyin. 5-10dk. kadar daha kaynatıp limon suyunu ve dereotunu koyun ve altını kapatın. Çorbayı, dereotu ve tavukla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Cuma, Mart 27, 2009

AÇMA BÖREK


Bu, annemle sık sık yaptığımız ve tadan herkesin çok beğendiği bir börek. Elde açılmasına rağmen yapımı çok kolay. Eğer hiç börek açmadığınız için denemeye cesaret edemiyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm.

Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
Tuz
Alabildiği kadar un
2 yemek kaşığı tereyağ

Kıymalı harç için:
100gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet orta boy patates
Tuz, karabiber

Peynirli harç için:
1,5 su bardağı peynir rendesi (istediğiniz bir çeşit olabilir)
Maydanoz

Üzeri için:
2 yemek kaşığı galeta unu


Tereyağı hariç tüm malzemeyi az unla yoğurun. Azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru ikiye, her bir parçayı da üçe bölün. İlk rulo için üç bezeyi küçük birer tabak büyüklüğünde açın. Aralarına erittiğiniz tereyağından sürün ve hamurları üst üste dizin. En üste de tereyağı sürüp 10dk. kadar dinlenmeye bırakın. Sonra bu üçlü hamuru unlayarak tepsinizin boyunda açın.
Hamuru dinlendirirken kıymayı rendelediğiniz patates ile kavurun, yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip soğanlar pembeleşince altını kapatın.
Açtığınız hamurun uzun bir kenarına harcı koyun. Fazla sıkı olmayan bir rulo yapın. (rulo yapar gibi değil de katlar gibi yapmalısınız) Ruloyu yağladığınız fırın tepsisine koyun ve üzerine tereyağı sürüp galeta ununun yarısını sepiştirin.
Kalan üç bezeyi de aynı şekilde önce küçük tabaklar kadar açıp aralarına tereyağ sürün ve dinlendirin. Üçünü üst üste koyup açın. Peynirli harcı koyup rulo yapın. Üzerine yağ sürüp galeta unu serpin ve diğer böreğin yanına, tepsiye alın. 180 derece fırında iyice kızarana kadar 45-50dk. pişirin.

UN KURABİYESİ


Un kurabiyesi en sık yaptığım kurabiyedir ve arkadaşlarım tarafından çok sevilir. Hem malzemesi az hem yapılışı karmaşık değil, hem de çok lezzetli. Siz de un kurabiyesi sevenlerdenseniz işte size güzel sonuçlar alacağınız bir tarif :)

Malzemeler:
250gr. margarin (Oda sıcaklığında)
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
Alabildiği kadar un

Üzeri için:
Pudra şekeri


Tüm malzemeyi biraz unla yoğurun. Azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Oda sıcaklığında margarin kullandığınız tüm hamurlarda kıvama geldiğinde de biraz daha yoğurup un eklemeyi ihmal etmeyin. Margarin elinizin ısısıyla eriyeceği için hamur daha un alır. Aksi takdirde kurabiyeler fırında yayılır, şekli bozulur. Hamuru iki parçaya bölüp merdane ile 2cm. kalınlığında açın ve baklava dilimi şeklinde kesin. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsine dizin. Üzerlerine çatalla bastırın ya da kürdanla üç çizgi çizin. 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuduktan sonra bir süzgeç yardımıyla üzerlerine pudra şekeri serpin. Ben, keserken artan hamurları küçük toplar halinde yuvarlayıp ortalarına Antep fıstığı koydum. Antep'in karnı fıstıklı kurabiyesi gibi oldu.

Perşembe, Mart 26, 2009

İSLİM KEBABI

Davet sofralarının vazgeçilmez yemeği... Yanında pilav ve salatayla çok güzel oluyor. Ben köfteli yaptım ama onun yerine et ya da tavuk soteli de yapabilirsiniz. Yemeğe misafiriniz gelecekse ve ne yapacağınıza karar veremiyorsanız kesinlikle tavsiye edelir.


Malzemeler: (8 adet islim kebabı için)
4 adet patlıcan (ince ve uzun olacak)
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kırmızı biber
4 tane kiraz domates
Ayçiçek yağı

Köftesi için:
250gr. köftelik kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet kuru soğan
Maydanoz
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağ

Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 domates

Patlıcanların kabuklarını sadece iki yüzünün ortasından, boydan boya soyun ve her birini uzunlamasına dört dilim halinde kesin. Tuzlu suda acılarının çıkması için bekletin. Patlıcanları kağıt havlu ile kurulayın. Ayçiçek yağında kızartın. (Yağsız teflon tavada veya fırının ızgarasında da patlıcanları pişirebilirsiniz.) Kızarttığınız patlıcanları kağıt havlu üzerine alın. Kıymayı rendelediğiniz soğan, ufaladığınız ekmek içi ve diğer malzeme ile karıştırarak yoğurun. 8 adet yuvarlak ve ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri ister yağsız teflon tavada önlü arkalı kızartın ister 200 derece fırında pişirin. Bir tabak ya da kasede 2 patlıcan dilimini karşılıklı yerleştirin. (artı şeklinde) Ortalarına bir köfte koyup bohça gibi kapatın. Bir kürdan ile bohçayı tutturun. Kürdanların üzerine küçük parçalar halinde kestiğiniz biberleri ve domatesleri dizin. Patlıcan bohçalarını fırın tepsisine dizin. Salçayı suda eritip rendelediğiniz domatesi karıştırıp tepsiye dökün. 180 derece fırında 25-30dk. kadar pişirin.

Salı, Mart 24, 2009

NOHUTLU HİNDİLİ GÜVEÇ

Yaptığım yemeklerde hiç hindi eti kullanmadığımı farkettim ve yapacağım güveçte tavuk yerine hindi eti kullanayım dedim. Hiç fena olmadı. Beyaz ete değil de kırmızı ete daha yakın bence ama lezzetli. Tavsiye ederim.


Malzemeler: (4 kişilik)

250 gr kuşbaşı hindi
1 su bardağı haşlanmış nohut (ben konserve kullandım)
1 adet kabak
1 adet havuç
Yarım dolmalık kırmızı biber
Yarım dolmalık sarı biber
4 orta boy patates
3-4 diş sarımsak
Yarım su bardağı süt
2 tatlı kaşığı şeker
Zeytinyağ
Tuz
Karabiber
Soya sosu

Patatesleri haşlayın. Bu sırada kuşbaşı hindileri yıkayın. Soya sosu ve az şekerle yapacağınız sosta bekletin. Patatesler haşlandıktan sonra soyup ezin. Yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip püre haline getirin ve soğumaya bırakın. Kabak, havuç ve biberleri jülyen doğrayın. (ince uzun şeritler halinde) Sarmısakları ezin. Bir kapta doğradığınız sebzeleri, sarmısağı, nohutu tuz ve yağ ekleyerek harmanlayın. Az yağlı tava da kuşbaşı hindileri kavurun.(suyunu bırakana kadar) Harmanladığınız sebzelere hindileri de ekleyin. Küçük güveç kaplarına malzemeleri eşit olarak pay edin. (1 tane büyük güveç kabında da yapabilirsiniz.) Sıkma torbasına patates püresini doldurun ve güveçlerin üzerini patates püresiyle kaplayın. 200 derece fırında 20 dakika patateslerin üstü kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun.

Pazartesi, Mart 23, 2009

MANTARLI HAVUÇLU SEMİZOTU

Bu, benim uydurduğum bir yemek. Evde havuç, mantar ve semizotu vardı, pirinci de fazla kaçırınca biraz risottoya benzeyen güzel bir zetinyağlı çıktı ortaya. Şimdiye kadar tadan arkadaşlarımın hepsi çok sevdi. Umarım siz de beğenirsiniz.


Malzemeler:
1 bağ semizotu
1 tane kuru soğan
1-2 tane havuç
10-12 tane mantar
2/3 çay bardağı
risotto pirinci (normal pirinç de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
1 tane küp şeker

Soğanları küp küp doğrayıp pembeleşinceye kadar kavurun. Halka halka kestiğiniz havuçları da ekleyip 5dk. kadar kavurun. Doğradığınız mantarları ekleyip onları da yağda biraz döndürdükten sonra salçayı ekleyin. İyice yıkayıp doğradığınız semizotunu da tencereye koyun. Üzerine yıkadığınız pirinçleri ilave edin. Tuzu ve limon suyunu döküp üzerini geçecek kadar su ekleyin. (Normalde semizotuna bu kadar su konmaz ama biz pirinci fazla kullandığımızdan suyu da bol tutuyoruz.) Pirinçler pişene kadar orta ateşte kaynatın. Şekeri ekleyip 3-4dk. daha pişirin. Soğuk ya da ılık servis yapın.

Cumartesi, Mart 21, 2009

MANDALİNA REÇELİ


Halam nefis reçeller yapar. Özellikle pek yaygın olmayan reçelleri denemeyi sever. Ara ara bu tarifleri de sizinle paylaşacağız. İşte favorim reçelimin tarifi;

Malzemeler:
12 adet küçük kokulu mandalina
6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
½ tatlı kaşığı limon tuzu

Yıkadığınız mandalinaları bir tencereye dizin. Üzerlerini geçecek kadar su koyup 15dk. kaynatın. Sonra mandalinaların acısının gitmesi için 3 gün boyunca ara ara suyunu değiştirerek tatlandırın. Tatlandıktan sonra mandalinaları ortadan ikiye kesip bir bıçak yardımıyla çekirdeklerini ayıklayın. 5 su bardağı su ile mandalinaları kaynatın. Kaynadıktan 10dk. sonra bir bardak şeker ekleyin. Ocağın altını kısın. Kalan şekeri ise birer bardak birer bardak 10dk. aralarla ilave edin. Şekerlerin tamamı eklendikten sonra 1 saat boyunca çok kısık ateşte hafif hafif pişirin. En son limon tuzunu koyup reçelin altını kapatın. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurun.

ÇİKOLATALI MUZ

Muzu farklı sunmak isteyenler için güzel bir tarif...


Malzemeler:

4 adet muz
200gr. bitter çikolata
1 yemek kaşığı tereyağı
Süsleme şekeri

Bitter çikolatayı tereyağıyla birlikte benmari usulü eritin. Bir taraftan da süsleme yapacağınız renkli şekerleri bir tepsi üzerine serdiğiniz yağlı kağıt üzerine yayın. Başka bir tepsiye de yağlı kağıt serin. Erittiğiniz çikolata biraz soğuyunca içine muzları batırın. Çikolatalı muzları süsleme şekerine bulayın ve yağlı kağıda dizin. Muzları buzdolabında 3-4 saat kadar soğutun. Çikolata iyice donduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

KURU DOMATESLİ PESTOLU EKMEK

Bu ay ki Ye 43 etkinliği için pişirdiğimiz 2. ekmek. Çok lezzetli oldu. Aslında amaç taze fesleğen koymaktı. Ama maalesef tazesinin mevsimi değilmiş. Biz de Barilla'nın pesto sosunu kullandık. Kuru domatesle pesto sos birbirine çok yakıştı. Kuru maya olarak da Dr. Oetker'in kuru mayasını kullandık. Çok lezzetli bir kahvaltılık oldu.



Malzemeler:

3.5 - 4 su bardağı un
1 paket kuru maya
50 gr margarin

1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2.5 su bardağı ılık süt
8 parça kuru domates
4 tatlı kaşığı pesto sos
Haşhaş tohumu (mavi)


Unu ve mayayı kuru olarak karıştırın. Kuru domates ve pesto sosu hariç diğer malzemeleri de ekleyip yoğurun. Diğer iki malzemeyi de ilave edin ve hamura karışmalarını sağlayın. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp ılık ortamda 40 dakika mayalanmaya bırakın. Hamurun normalin iki katı olduğunu göreceksiniz. Hamura istediğiniz ekmek şeklini verin. (Ben küçük bagetler yaptım) Yağlı kağıt serdiğiniz ya da yağladığınız fırın tepsisine dizin. Tekrar nemli bezle üstünü örtüp 20 dakika dinlendirin. Dinlendirdikten sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 - 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun.


Cuma, Mart 20, 2009

MISIR EKMEĞİ -DEREOTLU ZEYTİNLİ-


Canım kaç gündür balık istiyordu. Evde yapmaya üşendiğimden bir balıkçıya gitsem diye düşünürken, canım çağrışımsal olarak mısır ekmeği de istedi. (Evet çağrışımsal düşünceye yeni bir boyut getirdim farkındayım :) ) Balıkçılarda hemen getirirler ya mısır ekmeği. Bayılırım. Balıkla ve salatayla çok iyi gider. Fırsat bulup balık yemeye gidemedim bari mısır ekmeği yapmayı deneyeyim dedim. Tarif annemin bir arkadaşına ait. Bu arada balıkçılardakileri hiç aratmadı söyleyeyim. Çok da kolay. Ben dereotlu, zeytinli yaptım. Ay çekirdeği ve keten tohumu da çok yakışıyormuş.


Malzemeler:
1 su bardağı elenmiş un
1/2 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı (fırınlanmış) mısır unu (azar azar ilave edin)
1
yumurta akı
1 paket kabartma tozu
Tuz
1/3 demet dereotu
10-12 adet siyah zeytin

Üzeri için:
1 yumurta sarısı



Dereotu ve zeytinler hariç tüm malzemeyi mikser ile iyice çırpın. Kek hamuru kıvamında bir hamur elde edin. Zeytin ve dereotunu ekleyip karıştırın. Hamuru, yağladığınız yuvarlak fırın tepsisine yayın. (Çok geniş bir tepsi olmasın) Üzerine yumurta sarısı sürün. 160 derece fırında 45dk. kadar (kürdan batırdığınızda yapışmayacak) pişirin.

Perşembe, Mart 19, 2009

MOZAİK PASTA



Teyzem yanımdayken mozaik yapmadan bırakamazdım. Teyzemin mozaği bizim ailede çok meşhurdur. Çok kolay bir pasta gibi gözükür. Ama püf noktası malzemelerin ayarında. İşte teyzemin mozaik tarifi:

Malzemeler:

750 gr petibör bisküvi (yaklaşık 3 pakete denk geliyor)
150 gr margarin
1 paket kakao (25gr)
1 su bardağı süt

1 su bardağı şeker
1 avuç ceviz (istenirse konulabilir)

Margarini eritin. Şeker ve kakaoyu bir tencereye alıp karıştırın. Altını yakıp içine erittiğiniz yağı dökün. Karıştırarak yavaş yavaş sütü ilave edin. Bisküvileri iri iri kırın. (Bir tanesini dörde ya da beşe bölün.) Karışımın içine atın. Cevizleri de iri iri bölüp ekleyin. Bisküvileri çok ezmeden güzelce karıştırın. Karışımı strech ya da alimünyum folyoya alın. Her yerini sardıktan sonra elinizle piramit şekli verin. Ya da dilediğiniz kek kalıbında şekillendirebilirsiniz. 2 saat buzlukta daha sonra buzdolabında tutun. Dilimleyip rendelenmiş hindistan ceviziyle servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Salı, Mart 17, 2009

KREMALI KURABİYE

Bu tarif çocukluğumun tarifi. Kardeşimin en sevdiği kurabiyedir. Annem uslu durursak ödül olarak bu kurabiyeden yapardı. Çok uzun zamandır bu tarif aklıma gelmemişti. Geçen hafta teyzem geldiğinde hadi yapalım dedi. Pişmeye başladığında çocukluğum, mutfağımız geldi aklıma. Tadı da aynı hatırladığım gibi. Tarifse şöyle:



Malzemeler:
4 su bardağı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 fiske tuz

1 paket kabartma tozu
1 paket margarin (oda sıcaklığında)

Kreması için:
2 su bardağı süt

1 su bardağı şeker
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya

Üzeri için:
Pudra şekeri



Kreması için; sütü, şekeri, unu ve vanilyayı tencereye alın. Yumurtayı ayrı bir kapta çatal yardımı ile çırpın. Tencerenin altını yakın. Ilıyınca sütlü karışımdan 3 kaşık, yumurtanın içine koyup karıştırın. Bu karışımı da tencereye ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın. Kalan malzemeleri bir kapta kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Elinizle açıp ortasına kremadan koyun. Elinizle açarken hamurun çok ince olmamasına dikkat edin. Önce yarım ay şeklinde kapatın, kenarlarda kalan iki ucu da birleştirip yuvarlak yapın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıttğınız fırında 200 derecede 30 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.

Pazartesi, Mart 16, 2009

BİBERLİ SUSAMLI ÇÖREK

Tuzlu çörek sevenler için farklı bir tat. Gaziantep'in meşhur kahkesi vardır, bu çörek işte ona benziyor. Ben, canım kahke istediğinde yapıyorum. Çayla şahane oluyor. Ama bir farkı var; o da biberli olması. Kıyır kıyır, gevrek ve biraz da baharatlı bir çörek tatmak isteyenler için hoş bir alternatif.




Malzemeler:
250gr. margarin (eritilmiş)
3/4 su bardağı zeytinyağı
2 yumurta akı
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 yemek kaşığı toz kırmızı biber (acılığına göre)
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un

Üzeri için:

2 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
(isteğe göre)

Tüm malzemeleri, az miktarda unla derin bir kapta yoğurmaya başlayın. İçine azar azar un ekleyin. İyice yoğurup yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini bir bezle örtüp 30dk. kadar dinlendirin. Hamuru 3-4 bezeye ayırıp unladığınız bir zeminde 1cm. kalınlığında açın. Su veya çay bardağıyla hamurdan parçalar kesin. Bu parçaları önce yumurta sarısına sonra susama bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. 170 derece fırında, iyice pişene kadar, 45-50dk. pişirin.
Afiyet olsun.

Pazar, Mart 15, 2009

PAZI SARMA

Etli dolmanın her türlüsünü çok severim. Sarmaların ise ayrı bir yeri vardır. Pazı, asma yaprağına göre daha yumuşak. Bol ekşili olunca yaprak sarmasını asla aratmaz. Buyrun tarif :

Malzemeler:

2 bağ pazı

250 gr yemeklik kıyma
2 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
3-4 diş sarmısak (küçük küçük doğranmış)
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı dolmalık pirinç (yıkanmış)
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limonun suyu
5 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber


Pazıların saplarını bıçakla ayıklayın ama atmayın. Kaynar suda koyu yeşil rengini bırakana kadar haşlayın. (3-4 dakika) Dolma içi için tüm malzemeyi bir kaba alın ve salçaları yedirene kadar yoğurun. Pazı yapraklarının uç kısmına dolma içinden koyun ve etli yaprak sarması gibi sarın. Tencerenin dibine ayırdığınız sapları dizin. Üzerine sarmaları dizin. Sarmaların üzerine bir tabak kapatın ve tabağa kadar su koyun.Çok az sıvıyağ ekleyip düşük ateşte pişirmeye bırakın. (30 dakika kadar) Sarmısaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.


Cumartesi, Mart 14, 2009

MISIR GEVREKLİ KURABİYE

Halamın muhteşem tariflerinden biridir bu kurabiye. Hem herkesin bildiği bir tarif değil hem çok leziz, hem de farklı! Misafirlerinize değişik bir ikramda bulunmak istiyorsanız bu tam size göre bir kurabiye. Bu arada benim tanıdığım bütün çocuklar da bayılır bu tarife. Denemenizi öneririm çünkü bu kurabiyeyi sevmeyecek birini bulmak neredeyse imkansız :))



Malzemeler:
125gr. margarin (oda sıcaklığında)
½ çay bardağı şeker
1 yumurta

1 su bardağı un
½ su bardağı ceviz içi
½ su bardağı fıstık içi
½ su bardağı damla çikolata
1 portakal ya da limon kabuğu rend
esi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzerini süslemek için:

Sade mısır gevreği

1 paket bitter çikolata
½
çay bardağı süt

Margarin, şeker, vanilya, yumurta, portakal kabuğu rendesi mikser ile yaklaşık 10dk. çırpılır. Sonra un ve kabartma tozu eklenir. İyice çırpılıp damla çikolata, ceviz ve fıstık eklenir. (Orijinal tarifte ½ bardak
kuş üzümü de var ama biz pek sevmediğimiz için koymadık, siz isterseniz ekleyebilirsiniz. İsterseniz miktarını biraz arttırıp sadece damla çikolatalı da yapabilirsiniz.)


Tüm malzeme iyice karıştırılır. Ele yapışan, yumuşak bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Ayrı bir tabakta elle hafifçe ezilmiş olan mısır gevreklerine iyice bulanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derece fırında 45-50dk. pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bitter çikolata biraz süt ile eritilir. Bir çatal yardımıyla kurabiyelerin üzerinde git-gel yaparak gezdirilir.




Cuma, Mart 13, 2009

LİMONLU TOPKEK

Kekler ve pastalar konusunda blog dünyasında verdiği tariflere gramı gramına uyduğum bir burçinindenemeleri var sanırım. Bu tarif de ondan. Ben limonlusunu yaptım ama portakallısı da çok lezzetli oluyor.


Malzemeler: (30 adet için)
2 yumurta

1,5 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
200 ml sıvı krema (bir küçük paket)
½ su bardağı süt
1 limon kabuğu rendesi

2 yemek kaşığı limon suyu
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi
1 çimdik tuz

Süslemek için ben bazılarında böğürtlen bazılarında çilek reçeli kullandım.



Muffin kağıtlarını kalıplara yerleştirip fırını 180ºC’ye ayarlayın. Yumurta ve şekeri mikser ile şeker tamamen eriyinceye kadar çırpın. (yaklaşık 10 dakika) Sırasıyla limon suyu, sıvıyağ, süt ve kremayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 2 dk. çırpın. Mikseri bırakıp tahta bir kaşık ya da spatula yardımı ile elenmiş un, kabartma tozu, tuz, limon ve hindistan cevizi rendesinden oluşan kuru karışımı yumurtalı karışıma yedirin. Bu aşamada fazla karıştırmamaya özen gösterin. Muffin kağıtlarının 2/3’ünü dolduracak şekilde hamuru paylaştırın. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dk. pişirin. Tel ızgara üzerinde tamamen soğuttuktan sonra servis yapacağınız zaman üzerinde böğürtlen ya da çilek sosu gezdirin.
Afiyet olsun.

Perşembe, Mart 12, 2009

ISPANAKLI ÖRGÜ BÖREK

Ispanaklı böreği çok severim ama yıkamaya, ayıklamaya hep üşenirim. Geçen hafta cumartesi pazarında ıspanakları görünce dayanamadım, aldım. Hazır yufkayla tepsi böreği yaparım diye düşündüm. Hazır yufkayla da hep tepsi böreği yapıyorum. Bu sefer şeklini değiştirip yufkadan saç örgüsü yaptım. Tadı aynı tepsi böreği, görüntüsü saç örgüsü...

Malzemeler:
3 adet yufka
2 yumurta (1 tanesinin sarını üstüne sürmek için ayırın)
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım çay bardağı süt

İçi için;
Yarım kilo ıspanak (temizlenip, doğranmış)
2 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Sumak
Pul biber

Ispanakları yıkayıp, köklerini ayırıp doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanı sıvı yağla kavurun. Ispanakları içine atıp sönene kadar pişirin. Ağız tadınıza göre baharatları ve tuzu atıp, karıştırın.
Yumurta, yağ, yoğurt ve sütü bir kapta iyice karıştırın. Birinci yufkayı tezgaha serin. Yoğurtlu karışımı fırça yardımıyla, yufkanın yarısına sürün ve yarım ay olacak şekilde diğer yarısını üzerine kapatın. Elde ettiğiniz yarım dairenin üzerine yine fırçayla karışımdan sürün. Sonra ıspanaklı harcın üçte birini serpiştirin ve geniş tarafından başlayarak, rulo şeklinde sarın. Aynı işlemi diğer 2 yufka için de tekrarlayın. Böyle 3 adet rulo elde edin.. Ruloları yağladığınız fırın tepsisinde saç örgüsü şeklinde örün. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörekotu serpiştirin. Önceden ısıttığımız 180 derce fırında 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Çarşamba, Mart 11, 2009

KABAK TATLISI

Kabak tatlısı bizim ailede çok sevilir. Ben daha önce hiç yapmamıştım. Ziyaretime gelen babam, alışverişten elinde kabakla gelince hemen telefona sarıldım ve annemi aradım. Her şeyi göz kararıyla yapan annemden ölçülü bir tarif almayı biraz zor da olsa başardım :) Çok kolaymış. Sonuç gerçekten çok başarılı oldu.


Malzemeler:
1 kg. balkabağı
3,5 su bardağı toz şeker

Üzeri için;
Ceviz

Kabaklar artık soyulmuş ve dilimlenmiş olarak satılıyor her yerde. Bu dilimleri uzunluklarına göre ikiye ya da üçe bölün. Kabakları yıkayıp suyunu iyice süzün. Tencereye dizip üzerine şekeri ilave edin. 2 saat kadar bu şekilde bekletin. Böylece kabaklar suyunu salacaktır. Daha sonra kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme süresi kabağın cinsine göre değişir. Çatalla kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Soğuduktan sonra üzerinde cevizle servis edin. Arzuya göre kaymakla da servis edebilirsiniz. (Eğer şekeri size göre az olmuşsa, çok tatlı seviyorsanız kabakların üzerine dökeceğiniz cevizi toz şekerle karıştırabilirsiniz.)

Salı, Mart 10, 2009

İKİ RENKLİ KURABİYE




Çocukluğumdan beri en sevdiğim kurabiye... Hem göze hem de damağa hitap eden bu nefis tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler:
250 gr. un

2 yumurta sarısı
170 gr. margarin (oda sıcaklığında)
125 gr. pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi

1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
3 tatlı kaşığı kakao

Margarin ve pudra şekerini derin bir kapta yoğurun. İki malzeme birbirine iyice karışınca içine -kakao hariç- kalan malzemeleri ekleyin. (Unun bir kısmını ayırıp azar azar ekleyin.) Malzemeleri iyice yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru ikiye bölün. Yarısına kakaoyu katın. Bir merdane yardımıyla önce sade hamurunuzu unlayarak açın.Açacağınız hamurların yuvarlak değil, elips şeklinde olmasına özen gösterin.


Kakaolu hamuru da biraz açıp sade hamurun üzerine yerleştirin. İkisini beraber açın. Hamur yaklaşık 1cm. kalınlığına ulaştığında uzun kenardan başlayarak rulo yapın. Bıçakla 1,5cm. kalınlığında dilimler kesin. Yağlanmış fırın tepsisine yatay olarak yerleştirin. 180 derece fırında 30-35dk. pişirin.

Değişik kalıplar kullanarak kahveyle ikram edebileceğiniz minik kurabiyeler elde edebilirsiniz.

KONKEN

Adının nereden geldiğini bilmesem de, çocukluğumun unutamadığım lezzeti. Rana'yla yazları canımız sıkılınca çayın yanına yapardık. Bir çeşit tuzlu çörek.


Malzemeler:
200 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 kahve fincanı yoğurt

1 kahve fincanı zeytinyağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı peynir rendesi

Alabildiği kadar un


Peynir de dahil tüm malzemleri kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru 2 parçaya bölün. Her bir parçayı bıçak sırtı kalınlığında (yufka kadar ince, lavaş kadar kalın değil :)))) açın. Açtığınız hamurları 8 üçgen parçaya bölün. Ve kalın yerinden başlayarak rula yapın (Sigara böreği mantığıyla). Çörek otu ya da susamla süsleyebilirsiniz. Yağladığınız tepsiye dizin ve 180 derecelik fırında 20 dakika renkleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

KAHVALTILIK LOR PEYNİRİ



Bu da benim Mersin'de kahvaltılarda en sevdiğim lezzetlerden biri. Mersin'de bunu taze çökelekle yapıyoruz. Ama İstanbul'da çok sık karşılaşmadığım için lor peyniriyle yaptım. Çökeleği çok aratmadı açıkçası. Yapılışı çok basit. 1 orta boy soğanı ve 1 adet sivri biberi yemeklik doğrayıp yağda kavurun. 2 adet orta boy yumuşamış domatesi küçük küçük doğrayın. 1 kaşık biber salçasını ve lor peynirini (250-300 gr) soğanlı karışıma ekleyip karıştırın. Son olarak domatesleri ekleyin, 5 dakika karıştırın ve ocağın altını kapatın. Dilediğiniz baharatları (ben tuz, karabiber ve pul biber ekledim) damak tadınıza göre ekleyin. Ilıyınca ya da soğuk servis edebilirsiniz.

PASTIRMALI HELLİM IZGARA


Hellim ızgarayı biraz daha lezzetlendirmek isterseniz ve pastırmayı da seviyorsanız işte size harika bir öneri. Yapılışı da çok kolay. Hellim peynirlerini bir parmak kalınlıkta dilimleyin. 1 dilim hellim arasına 2 dilim pastırma ve son kat bir dilim daha hellim. Isıttığınız yağsız teflon tavada kısık ateşte önlü arkalı kızartın. Izgaramız hazır. Ben pastırmanın çemenleri tam temizlemedim. Rahatsız etmeyecek kadar bıraktım.

LEZZET ÇUBUKLARI


Pazar günkü bruchın en ilgi çeken ve beğenilen tarifi. Yapması çok kolay ve pratik. Gerekli olanlar: (yaklaşık 8 adet çıkıyor)
1 adet tortilla ekmeği
3 dilim cheddar peyniri (dilimlenmiş kaşar peyniri de olabilir)
Zeytin ezmesi

2 dilim hindi jambon (salam, dana, tavuk jambon da kullanılabilir.)
Krem peynir
Tortilla ekmeğinin üzerine krem peyniri sürün. Üzerine jambonları onun üzerine zeytin ezmesini onun üzerine de cheddar peynirlerini dizin. (Yanyana gelecek şekilde dizin.) Malzemeler(jambon, cheddar peyniri) ortaya gelecek şekilde dürüm şeklinde sarın. 2 parmak kalınlığında dilimler kesip kürdan ya da çöp şişle tutturun.



Afiyet olsun.

Pazar, Mart 08, 2009

MAYONEZLİ YUMURTA

Brunch ın ilk girebildiğim aperatifi, portakal ağacında görmüştüm. Haşlanmış yumurtayla pek aram yoktur. Ama bu çok lezzetli oldu. Kahvaltılar için çok kolay ve lezzetli seçenek.

Malzemeler:
4 yumurta
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Karabiber
Pul biber

Yumurtaları rafadan haşlayın. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyup şeklini çok bozmadan ortadan ikiye bölün. Bir kaşık yardımıyla sarılarını çıkarıp başka bir kaba alın. Sarıların içine mayonez, tuz, karabiber ve pul biber koyup iyice karıştırın. Bu karışımı içini aldığınız yumurtaların içine bölüştürün.
Afiyet olsun.

PAZAR BRUNCH

Uzun zamandır arkadaşlarımı kahvaltıya çağırmak istiyordum ve sonunda bu pazar bunu gerçekleştirebildik. Masa fotoğrafım çok iyi olmadı, onun için genel aperatiflerden bir derleme yaptık. Fotografların tariflerini yavaş yavaş bloga giricem.




Cumartesi, Mart 07, 2009

KREMALI MANTARLI ET SOTE



Malzemeler:
350-400 gr kuşbaşı et
300 gr taze mantar
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı sıvı krema
1 çay bardağı süt
1 orta boy soğan
Karabiber
Tuz

Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda öldürün. Kuşbaşı etleri içine atıp kavurun. Etler biraz kızarınca ince dilimlediğiniz mantarları da ekleyin. Mantar suyunu çekene kadar pişirin. Karabiber ve tuzu ekleyin. Sıvı krema ve sütü de ekleyip altını kısın ve tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Krema ve sütünü çekince yemeğimiz hazır demektir.
Afiyet olsun.
 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon