Perşembe, Şubat 26, 2009

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ



Bu aralar gelenim gidenim çok oluyor, ben de bu sefer gül böreği yapayım dedim. Patatesi çok sevdiğim için bunu da patatesli yaptım.



Malzemeler: (12 adet için)

3 adet hazır yufka
4 adet orta boy patates
2 adet soğan
6 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı süt
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Susam - Çörekotu

Öncelikle patatesleri bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra soğanları yemeklik doğrayın. Hafif kısık ateşte 2 yemek kaşığı yağ içerisinde soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Bu arada haşlanan patatesleri soyup,içine tuz atın ve bir çatal yardımıyla iyice ezin. Kavrulmakta olan soğanların içine salçayı ekleyip iyice yedirin. Daha sonra bu karışımı ezdiğiniz patateslerin içine döküp karıştırın. Böreğin içi hazır. Yufkaların her birini dörde bölerek 12 parça elde edin. Diğer taraftan bir kasede hazırladığınız 3 kaşık sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 3 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yumurtayı karıştırın. Her parçanın üstüne yoğurtlu karışımdan sürün, sonra ise hazırladığınız içten yeterince ilave ederek yufkayı rulo şeklinde kapatın. Ardından ruloyu sağdan sola kıvırarak gül şekline getirin. Böyle 12 parça gül şeklinde hazırlanmış yufkayı bir fırın tepsisine dizin. Üstlerine yoğutlu harçtan sürün. Susam ve çörekotuyla süsleyin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirerek servis yapın.
Afiyet olsun.

Çarşamba, Şubat 25, 2009

BROWNİE

Aslında brownie bana tatlı olarak biraz ağır geliyor. Ama kardeşimin favorilerindendir. Uzun zaman önce Burçinin denemelerinde bu tarifi görmüştüm ve çok beğenmiştim. Hemen deneyeyim dedim, Çikolataların gramları var tarifte, ama paketlerinin üzerinde gramajları yazdığı için kolay tutturuluyor. Tarifin orjinali için; http://www.burcinindenemeleri.com/2009/01/brownie.html



Malzemeler:
70 gr tereyağı (küçük paket tereyağlar 125gr oluyor, paketin 5te 3ünü kullandım)
115 gram bitter çikolata
60 gram sütlü çikolata
96 gram (3/4 cup) toz şeker (yaklaşık 8 yemek kaşığı)
2 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
½ tatlı kaşığı granül kahve
¼ tatlı kaşığı tuz
45 gram (1/3 cup) un (yaklaşık 3 yemek kaşığı)
120 gram (1 cup) ceviz içi (3-4 avuç kadar)


Fırını ön ısıtma için 175 ºC’ye ayarlın 20 x 20 ebadındaki kare kalıbınızın tabanını ve kalıbın kenarlarını tereyağı ile yağlayın. (Bu ölçüde kare kalıbınız yoksa aynı ölçüye denk gelecek şekilde yuvarlak kalıp da kullanabilirsiniz). Benmari düzeneği kurarak (yarısına kadar kaynar su dolu ve kısık ateşte olan tencerenin üzerine ısıya dayanıklı cam kase yerleştiriyoruz) kasenin içerisine önce tereyağı, üzerine de doğranmış çikolataları ilave edip karıştırarak erimelerini sağlayın. Çikolatalı karışımı mikser ile 2-3 dakika çırparak soğutun. Yumurtaların önce bir tanesini ilave edip mikser ile karıştırıp sonra ikinci yumurtayı ilave edip tekrar çırpın. Şekeri de ilave edip 5 dakika çırpın. Sırasıyla vanilya, kahve ve elenmiş un - tuz karışımını da ekleyerek bütünleşinceye kadar 1-2 dakika çırpın. Cevizleri ilave ederek spatula ile karıştırın. Kalıba boşaltarak üzerini düzeltip 35 dakika pişirin. Piştikten sonra kalıbı tel ızgara üzerine alarak oda sıcaklığına gelmesi için 1 saat bekletin. Kalıbın kenarlarını bıçakla ayırın. 9 kare parçaya bölerek servis yapın.
Afiyet olsun.


Pazar, Şubat 22, 2009

PATATESLİ ÜÇGEN BÖREK

İşte veda yemeğinden resimleyebildiğim 3. ve son yemek. Patatesli üçgen börek, yapması çook kolay, tadı enfes. İç malzemesini değiştirip peynirli, kıymalı ya da ıspanaklı yapabilirsiniz.


Malzemeler:

3 adet yufka
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
2 yemek kaşığı süt

içi için:
4 orta boy patates
1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz

Patatesleri haşlayın. Yemeklik doğradığınız soğanları yağda kavurup salçayı ekleyin. Haşlanan patateslere tuz atıp iyice ezin. Soğanlı salçalı karışımı patateslere ekleyip iyice karıştırın. Böreğin içi hazır. Yufkaları tam olarak açıp ortadan ikiye kesin. Dört parmak kalınlığında şeritler kesin. Yumurta, yoğurt, yağ ve sütü çatalla iyice karışana kadar çırpın. Şeritlere sırasıyla fırça yardımıyla
bu karışımdan daha sonra patatesli harçtan koyup üçgen şeklinde sarın. Fırın tepsisine dizip üzerine yoğurtlu harçtan sürün. Ben susam ve çörekotu karışımından da biraz serptim. 20 dakika 200 derece fırında pişirin. 5 dakika da fırının en üst sırasında üzerlerinin kızarması için pişirin. Çıkarıp sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.

MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI


Arkadaşım Atilla askere gideceği için gitmeden ona bir veda yemeği vermek istedim. Onun istekleri doğrultusunda bir menü oluşturdum :)) Sofrayı sizinle paylaşmak isterdim ama maalesef herkes işten geldiği için çok açtı ve fırsat bulamadım. Fotoğrafını çektiğim 3 tariften ikincisi mercimekli erişte çorbası. Mercimeği bütün yemeklerin içinde çok severim. En favori çorbalarımdandır mercimekli erişte çorbası. Yapması da çok kolay.




Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek(ayıklanmış yıkanmış)
1 su bardaği erişte
1 litre sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 orta boy soğan
1 tavuk bulyon
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 limonun suyu
Tuz
Kurunane

Soğanı yemeklik doğrayın. Yağdan bir kaşık ayırıp, 3 kaşık yağla soğanları kavurun. Mercimekleri içine atıp karıştırın. İçine 1 litre sıcak su dökün. Erişteleri, tavuk bulyonu suyun içine atın. Salçayı bir kase sıcak suda eritip çorbanın içine ekleyin. Tuzunu atın. Yaklaşık 15 dakika mercimekler yumuşayana kadar kaynatın. Limon suyunu ilave edin. Ayırdığımız 1 kaşık yağda kuru naneyi kavurup çorbanın üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.




Cumartesi, Şubat 21, 2009

KURU DOLMA

Annemle babamın Gaziantep'ten sipariş edip bana yolladıkları kuru dolmalıkları ne zamandır pişirmek istiyordum. Canım Aticim için evde yemek vermeye karar verdiğimde aklıma gelen ilk yemek oldu. Yemeklerin diğerlerini de yavaş yavaş bu sayfada göreceksiniz. Ama önce kuru dolma...


Malzemeler:
19 adet kuru patlıcan
19 adet kuru biber (kuru dolmalıklar genelde küçük olurlar, sayıları sizi korkutmasın)

İçi için;

250 gr yemeklik kıyma
2 orta boy soğan (küp yemeklik doğranmış)
5-6 diş sarımsak (küçük küçük doğranmış)
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak pirinç (yıkanmış)
Yarım bardak bulgur (yıkanmış) yerine aynı miktarda pirinç de koyabilirsiniz
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon (suyu)
Yarım bardak su
Tuz
Karabiber

Üzeri için;
4-5 bardak ılık su
1 buçuk yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı sıvıyağ
Kuru nane

Önce biberleri daha sonra patlıcanları 15 dakika kaynar suda haşlayın. Haşlananları süzgece alıp soğuk sudan geçirin, süzülmeye bırakın. Karıştırma kabına kıymayı ve diğer iç malzemeleri (pirinç, bulgur, soğan, sarımsak, salçalar, nar ekşisi, limon, su, tuz, karabiber) koyup iyice yoğurun. Daha sonra harcı patlıcan ve biberlere doldurun. Dolmaları bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurup, ağızlarını birbirlerine yapıştırın. (içindekiler dökülmesin) Tencereye önce patlıcanları daha sonra üste biberleri yerleştirin. Üzeri için ayırdığınız ılık suyu ve bir kase suda erittiğiniz salçayı içine döküp, altını yakın. Yağı da ekleyin. Üzerine bir tabak koyup tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Suyunu çekerse kaynar su ekleyebilirsiniz. Dinlendirip servis yapın. Afiyet olsun.

Cuma, Şubat 20, 2009

KOLAY PUDİNG PASTA

Arkadaşlarımın ertesi gün bana geleceğini öğrendiğimde marketler kapanmıştı.Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken hazır keklerden bir paket buldum ve bu pasta ortaya çıktı. Hafif, çok kolay ve çok lezzetli bir pasta. Pudingin donması için bir gün önceden yapmakta fayda var. Gelelim tarife...



Malzemeler:

1 adet 2 katlı hazır kakaolu kek
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı granül kahve
1 tatlı kaşığı şeker
5 yemek kaşığı böğürtlen reçeli (kekin arasına sürmek için)
Puding için:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kakao
2 yemek kaşığı şeker


Puding için unu, kakaoyu ve şekeri bir tencerede karıştırın. Sütü de ekleyip altını yakın. Karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince (yaklaşık 10 dakika) altını kapatıp soğumaya bırakın. Daha sonra kekleri ıslatmak için 1 bardak sütü, kahve ve şekerle karıştırın. (Kahve tadını çok sevdiğim için ben kahveyi biraz bol attım.) Kekin iki tarafını da bu karışımla ıslatın. Keklerin iyice ıslandığına emin olun.Kare bir borcama ıslattığınız kekin bir katını yerleştirin. Böğürtlen reçelini her yanına gelecek şekilde sürün. Islattığınız kekin diğer yarısını üstüne kapatın. Oda sıcaklığına gelmiş pudingin hepsini en üst kata döküp buz dolabına kaldırın.Puding donduğunda servis etmeye hazır. Donduktan sonra ben üstlerine damla çikolata serptim.

Afiyet olsun.




Pazartesi, Şubat 16, 2009

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Akdenizli olduğumdan mıdır, kanda Giritlilik var ondan mıdır bilmem ama zeytinyağlı yemekleri çoook seviyorum. Devamlı dolapta zeytinyağlı bir yemeğim olsun istiyorum. Mevsimi gelince de bu zeytinyağlı yemek çoğunlukla bakla oluyor. Üstüne de dereotu.
Buyrun baklamız...

Malzemeler:
Yarım kilo bakla
2 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 orta boy limon
Tuz
3 küp şeker
Karabiber
Dereotu (üstü için)
2 yemek kaşığı zeytinyağ

Baklaları bıçak değdirmeden ayıklayıp uzunluklarına göre ikiye ya da üçe bölün. Yıkadıktan sonra yemeklik doğradığınız soğanları ve sarmısakları, tuzu,2 küp şekeri ve 1 limonun suyunu içine atıp elinizle baklaları ezmeden iyice karıştırın. Yağı tencereye alıp kızdırdıktan sonra bu karışımı ekleyin. (Limonun suyuda dahil) Küçük bir kasede salçayı suda eritip yemeğe dökün. 2 bardak su ekleyip orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Kısık ateşe alıp 20-25 dakika daha pişirin. İnce kıydığınız dereotu ile soğuk servis yapın.
Afiyet olsun.

Perşembe, Şubat 12, 2009

PANKEK

Sabah kahvaltılarını -eğer evdeysem- tam bir merasim gibi yapmayı seviyorum. Yumurtasından balına, peynirinden böreğine... Ama son zamanlarda yeni öğrendiğim bir şey kahvaltıdan hiç eksik olmuyor. PANKEK. Hem lezzetli hem doyurucu. Tavsiye ederim.
Malzemeler:
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 bardak kefir yada buttermilk ( ben ev yapımı buttermilk kullandım)
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Ev yapımı buttermilk için bir bardak oda sıcaklığında süte( kesinlikle oda sıcaklığında olmalı) 2 yemek kaşığı sirke koyup -limonla da yapılıyormuş ama ben sirkeyle yapıyorum- 15 dakika bekletin. Süt hafif kesilmiş bir hal alacak. Derince bir kabın içine unu, kabartma tozunu, tuzu ve şekeri atıp karıştırın. Hazırladığınız buttermilk in içine yumurtayı koyup çırpın. Unlu karışımına ekleyip iyice karıştırın. En son yağı ekleyin, karıştırın ve 10 dakika kadar mayalanması için dinlendirin. Zamanınız varsa 20-25 dakika bekletin, daha güzel oluyorlar. Yağsız ısıttığınız teflon tavaya bir kepçe yardımıyla bu karışımdan koyun. Kısık ateşte önü arkası kahverengi olana kadar pişirin. Marmelat ,bal ya da tahin pekmez karışımıyla servis yapın. Afiyet olsun.

Çarşamba, Şubat 11, 2009

HUMUS

Buzdolabını düzeltirken konserve haşlanmış nohutları gördüm ve uzun zamandır aklımda olan HUMUSu konserve nohutla deneyeyim dedim. Gayet başarılı bir sonuç oldu. Kızarmış ekmekle bayıla bayıla yedik, buyrun tarif şöyle:



Malzemeler:

1 büyük konserve nohut ( normal nohut için 2 su bardağı nohut ve akşamdan ıslanacak)
Yarım bardak tahin
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2 orta boy limon
1 çay kaşığı toz kırmız biber
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kimyon
3-4 dal maydanoz
Tuz

Nohutların kabuklarını soyup rondoda çekin ya da çatalla iyice ezin. ( Normal nohut için; akşamdan ıslanan nohutları iyice haşlayıp kabuklarını soyun) Sarmısakları az tuzla havanda dövün. Ezdiğiniz nohutların içine tahini, sarımsakları, kimyonu, kırmızı biberin yarısını ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Zeytinyağ ve 2 limonun suyunu ayrı bir yerde karıştırıp, yedire yedire içine dökün. Servis edeceğiniz tabağa alın. Kırmızı toz biber ve sumakla süsleyip servis yapın. Ya da kırmızı biberi tereyağında eritip üstüne dökebilirsiniz. Tereyağında birkaç dilim pastırma kızartıp humusun üzerine koyabilirsiniz, çok lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

Salı, Şubat 10, 2009

CHILI VE GUACAMOLE

Meksika yemeklerini oldum olası çok beğenirim. Chiliye ise bayılırım. Nasıl yapabilirim diye internette gezinirken uzak köşenin tarifini buldum ve denedim. Sonuç mükemmel oldu. Uzak köşe yanına bir de guacamole yapmıştı, hemen ben de denedim. Tabi bazı malzemeleri bulamadığım için yerlerine benzer şeyler kullandım. Yemek 4 kişiyi tıka basa doyuruyor. Ben guacamoleyi chilinin yanında servis yaptım ve çok yakıştı. Bu arada tarifin orjinalini,
( http://uzakkose.blogspot.com/2006/05/chili.html) adresinde bulabilirsiniz .

CHILI



Malzemeler:

2 adet orta boy soğan
3-4 baş sarımsak
4 adet pastırma (opsiyonel)
Yarım kilo kuşbaşı et
1 buçuk yemek kaşığı chili powder (chili powder bulamadığım için yerine az acılı pul biber kullandım)
1 buçuk yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kakao
2 adet jalapeno biber ( bunu da bulamadığım için yerine tatlı sivri biber kullandım)
1 adet konserve kırmızı fasulye (meksika fasulyesi olarak da bulabilirsiniz)
1 adet domates konservesi (yaklaşık 800gramlık kutularda)
2 yemek kaşığı pekmez

Pastırmaları doğrayın ve tencerede az sıvı yağla 3-4 dk. pişirin. Ardından etleri yıkayıp tencereye atın ve etler suyunu çekene kadar pişirin.
Soğan, sarımsak ve biberleri yemeklik doğrayıp ete ekleyin ve 5 dk. kadar kavurun. Ardından pul biber, kakao ve kimyonu ekleyip kavurmaya devam edin.
Domates konservesini çatalla ya da blenderla püre haline getirin ve tencere ekleyin.
Pekmez, 1 bardak su ve yaklaşık 3 çay kaşığı tuzu da ekleyip, tencerenin ağzını kapatıp kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dk. sonra konserve fasulyeleri ekleyin ve etler pişene kadar yaklaşık 25 dk. daha pişirin.
Afiyet olsun.

GUACAMOLE




Malzemeler:
2 adet kararmış ve hafif yumuşamış Avacado
1 limonun suyu
1 küçük boy soğan
1 küçük boy domates
Yarım çay kaşığı kimyon
5-6 sap maydanoz
Tuz
Acı Tabasco sos (opsiyonel)

Soğanı ve domatesleri çok ufak doğrayın. Maydanozu ince kıyın. Avacadoları ikiye bölüp kaşıkla çekirdeğini çıkarın. Yine kaşıkla içlerini çıkarın. Çatal ile ezin. (Yalnız püre gibi değil ufak taneler kalacak şekilde ezin.) İçine teker teker soğanı domatesi, maydanozu, limon suyunu, kimyonu, tuzu ve isteğinize göre acı sosu ekleyip karıştırın. Guacamolemiz hazır. Afiyet olsun.
 

tarifsiz tarifler Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon