Salı, Ocak 27, 2009
ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ
MALZEMELER:
Yarım kilo brokoli
2 Adet orta boy havuç
1 orta boy soğan
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 su bardağı su
Sıvı yağ
Tuz
2 küp şeker
Karabiber
Öncelikle havuçları az suyla 10 dakika haşlayın. (Brokoli daha çabuk piştiği için ben havuçları önceden haşlıyorum.) Soğanları küp küp doğrayıp tencerede yağla kavurun. Sarımsakları ikiye ya da üçe bölerek soğanlara katın. O sırada brokolileri iyice yıkayıp büyük olmayacak şekilde doğrayın. Soğanlar pembeleşince tuzunu ve karabiberini atın. Hemen sonra brokolileri atıp iyice karıştırın. Havuçları şerit halinde dörde, o şeritleri de enlemesine 3'e bölün ve havuçları da ekleyin. 4 bardak suyu ve 2 küp şekeri ekleyin. 1 tatlı kaşığı salçayı bir kase ılık suda eritip yemeğe katın. Orta ateşte brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık servis yapın.
Afiyet olsun.
Pazartesi, Ocak 26, 2009
DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA (SİRKELİ)
Buna benzer bir poğaçayı Bozcaada'ya gittiğimde şahane ev sahibemiz kahvaltıda pişirmişti. Tadı yazdan beri damağımda kaldı. Bozcaadaya gitmeyi bekleyene kadar kendim yapayım dedim. Kendi poğaça tarifimde bir kaç değişiklik yaptım ve sonuç neredeyse Bozcaada'dakine yakındı. Bir de siz deneyin bakalım.
MALZEMELER:
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayırın)
1 paket oda sıcaklığında margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı sirke
Yarım çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım bağ dereotu
Alabildiği kadar un
Beyaz Peynir (içi için)
Çörek otu (üstü için)
Yoğurt, yumurta, margarin, sıvıyağ, sirke, şeker, kabartma tozu, tuz ve unu kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat oda sıcaklığında dinlendirin. Peyniri çatalla iyice ezin. Dereotlarını ince ince kıyın. Dinlenmiş hamura dereotlarınıda karıştırıp bir daha yoğurun. Bekletmeden hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle hamuru açın. İçine ezdiğimiz peynirden bir parça koyup kenarlarını yapıştırarak yarım ay şekline getirin. Tepsiye dizip ayırdığınız yumurta sarısını üstüne sürüp biraz çörek otuyla süsleyip fırına sürün. 180 derecede yarım saat pişirmek yetiyor. Afiyet olsun.
Pazar, Ocak 25, 2009
YOĞURT ÇORBASI
Kış aylarının en sevdiğim yanlarından biri çorbalar. Çorba yapmayı daha doğrusu uydurmayı çok severim. Atmasyon çorbalarım çok meşhurdur. Ama bu seferlik daha bilindik bir çorba yapıp koydum bloğuma. Yoğurt çorbası:
MALZEMELER:
1 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su(et suyuyla da yapılabilir, güzel bi tat veriyor.)
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
3 avuç pirinç
4 yemek kaşığı haşlanmış nohut (tercihe göre koymaya da bilirsiniz)
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
Kuru Nane
Tereyağı veya Margarin
Bir kaşık yoğurdu ayırıp kalanını tencereye koyun. Çatal veya çırpıcı yardımıyla karıştırarak suyu ekleyin. Aynı ayran yapar gibi. Bu arada tencerenin altını yakın. Tuzu ekleyin. Yoğurt iyice suda eriyince pirinçleri atın. Ayrı bir kasede kalan yoğurdu, unu ve yumurtayı iyice çırpın. Kaynamaya başlayan çorbadan bir kaç kaşık bu karışımın içine alın. Sonra yavaş yavaş çorbanın içine ekleyin. Nohutları da ekleyin. Bir taşım daha kaynatın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip naneleri yakın. Çorbanın üstüne dökün. Çorbamız hazır. Afiyet olsun.
MALZEMELER:
1 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su(et suyuyla da yapılabilir, güzel bi tat veriyor.)
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
3 avuç pirinç
4 yemek kaşığı haşlanmış nohut (tercihe göre koymaya da bilirsiniz)
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
Kuru Nane
Tereyağı veya Margarin
Bir kaşık yoğurdu ayırıp kalanını tencereye koyun. Çatal veya çırpıcı yardımıyla karıştırarak suyu ekleyin. Aynı ayran yapar gibi. Bu arada tencerenin altını yakın. Tuzu ekleyin. Yoğurt iyice suda eriyince pirinçleri atın. Ayrı bir kasede kalan yoğurdu, unu ve yumurtayı iyice çırpın. Kaynamaya başlayan çorbadan bir kaç kaşık bu karışımın içine alın. Sonra yavaş yavaş çorbanın içine ekleyin. Nohutları da ekleyin. Bir taşım daha kaynatın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip naneleri yakın. Çorbanın üstüne dökün. Çorbamız hazır. Afiyet olsun.
Cuma, Ocak 23, 2009
TİRAMİSU
Tiramisuyu çoook severim. Hem krema, hem çikolata, hem yumuşak. Bir tatlıda olmasını istediğim herşey var. Her yerde ağız tadıma uygun tiramisu bulamıyordum. En sonunda en iyisi kendim yapayım dedim. Bir kaç tarifi karıştırarak sonunda istediğim tada ulaşabildim. Pratikte bir tarif oldu. Umarım sonucu sizde beğenirsiniz. (Bu arada orjinal tarifte keki ıslatmak için brandy kullanılıyor. Brandy bulunamazsa kahve likörüde kullanılabilir.)
MALZEMELER:
1 adet hazır kakaolu kek (marketlerde kolayca bulunan 2 ya da 3 katlı keklerden)
1 adet Nescafe 3ü 1 arada (eğer yoksa 1 bardak suya bir yemek kaşığı nescafe, 1 yemek kaşığı toz şeker, yarım çay bardağı sütü karıştırabilirsiniz)
1 su bardağı ılık su
Yarım litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
1 paket labne peynir
1 küçük paket toz kakao
Bir tencerede süt, yumurta, toz şeker, nişasta, un ve vanilyayı karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp yedire yedire labne peyniri içine karıştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğurken bir bardak ılık suya kahve karışımını ekleyip eritin. Bu karışımla hazır kekin alt ve üst parçalarını ıslatın. Oda sıcaklığına gelen kremayı bir kat kek bir kat krema olacak şekilde sürün. En üst parçayı da kapatıp kalan kremayı en üste güzelce sürün. Buzdolabına koyup en az 2 saat bekletin. Çıkardıktan sonra üstüne toz kakao dökün. Ben dilimleyip, servis yapmadan önce her dilimin üzerine biraz bitter çikolata rendeledim. Çok yakıştı.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)